Utorak, 29 Novembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePripremite baštensku zemlju za sadnju cvijeća - 3 trika za zdravu podlogu...

Pripremite baštensku zemlju za sadnju cvijeća – 3 trika za zdravu podlogu i bujne biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S prvim proljećnim danima većina će prionuti na uređivanje dvorišta i sadnju cvijeća. Da bi biljke lijepo napredovale i bile zdrave i bujne, neophodno je dobro pripremiti baštensku zemlju za sadnju.

Pored prekopavanja zemlje, kako biste fino usitnili grumenje nastalo tokom perioda mrazeva i omogućili biljkama bolju apsorpciju hranljivih materija kojima ćete ih s vremena na vrijeme “častiti”, važno je i da adekvatno tretirate zemljište prije nego što posadite biljke.

Pročitajte: Od ovih ostataka hrane i pića, vaše cvijeće će da buja

U 12 litara vode rastvorite kesicu limuntusa, ostavite da odstoji pola sata, pa dobro promiješajte. Ovim rastvorom natopite zemljište. Važno je da prilikom prvog zalivanja zemljište bude dobro natopljeno.

Ovaj rastvor možete koristiti jednom mjesečno i pošto budete zasadili biljke, posebno ako se opredijelite za sadnju hortenzija.

Pročitajte: Streptokarpusi cvjetaju od aprila do novembra

Poslije desetak dana od prvog zalivanja zemljišta u koje još niste zasadili cvijeće, trebalo bi da ga zalijete osušenim talogom kafe pomiješanim sa hladnom vodom. I ovaj rastvor možete koristiti s vremena na vrijeme kad već posadite cvijeće u baštensku zemlju.

Konačno, nekoliko dana prije nego što ćete posaditi cvijeće koje će od proljeća do kasne jeseni ukrašavati vaše dvorište, isijecite nekoliko jabuka na sitne komade i zabodite ih u zemlju. Hranljive supstance iz jabuka nahraniće zemljište i omogućiti da se cvijeće koje budete posadili bolje primi i bude bujnije.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]