Primjena mjera za sprečavanje unošenja afričke svinjske kuge

Izvor Foto: AgroSavjet

Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa ostalim nadležnim graničnim službama BiH, nastaviće aktivnosti praćenja i prevencije unošenja afričke kuge svinja na područje BiH, primjenjujući pojačane mjere na granici prema zemljama u kojima je registrovana ova bolest, zaključeno je na današnjoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Ova kancelarija će redovno, putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, obavještavati Savjet ministara o pojavi i širenju ove bolesti, te preduzimanju daljih mjera.

U BiH ostaje na snazi odluka o zabrani uvoza i tranzita određenih pošiljki u BiH radi sprečavanja unošenja afričke svinjske kuge, koja se redovno dopunjava uputstvima za pojedine zemlje i regiona u zavisnosti od epidemiološke situacije, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Iako ova bolest nikada nije registrovana u BiH, njeno širenje u proteklih nekoliko godina na područje Evrope i regiona ukazuje da bolest prijeti kako BiH, tako i susjednim zemljama.

Bolest prenose divlje svinje, ali i nedovoljno termički obrađeni proizvodi sa svinjskim mesom. Ne prenosi se na ljude, ali izaziva ekonomske štete budući da ograničavanje izvoza negativno utiče i na međunarodnu trgovinu.

Savjet ministara u tehničkom mandatu donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u BiH, koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Odredbama ovog pravilnika detaljnije se uređuju pitanja izdavanja pasoša za kućne ljubimce i dodjele raspona jedinstvenog koda mikročipova za identifikaciju kućnih ljubimaca, te se propisuje izgled ovog pasoša, kao i zahtjeva za njegovo izdavanje.

Prvi put se navode i obaveze koje treba sprovesti vlasnik koji poklanja ili prodaje životinju u vezi sa odjavom životinje u sistemu identifikacije.

Sredstva za nabavku pasoša obezbijeđena su u budžetu institucija BiH, a Kancelarija za veterinarstvo će pasoše za kućne ljubimce izdavati veterinarskim organizacijama.

Cijena pasoša je pet KM i u rangu je cijena ovih isprava u susjednim zemljama.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas Informaciju o implementaciji “Perspektiva” programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i implementaciji Politike zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u 2018. godini.

Ministarstvo odbrane više od pet godina uspješno sprovodi vlastiti “Perspektiva” program tranzicije i zbrinjavanja vojnog personala otpuštenog u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH usljed ograničenja godina starosti i dužine vojne službe.

Od 2014. do 2018. godine odobrena su 233 projekta, najviše u oblasti poljoprivrede – 125 i biznisa – 97, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Resorno ministarstvo od 2016. godine uspješno sprovodi politiku usmjerenu na izgradnju i jačanje kapaciteta u oblasti zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Lani je 96 pripadnika uspješno prošlo proces psihosocijalne asistencije i relaksacije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO