Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPrepoznajte GMO hranu: SEDAM pouzdanih principa

Prepoznajte GMO hranu: SEDAM pouzdanih principa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za sada nema pravog načina i univerzalnog rešenja na koji način možete prepoznati GMO – genetski modifikovanu hranu.

Moramo se osloniti na svoj zdrav razum, logiku i instinkt, kao i na vlastito istraživanje o dobavljačima sirovina proizvođačima hrane, informisanju preko medija i novina, piše KoDren.com.

Principi:

  • GMO hrana je ljepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka

U prirodi nismo svi isti. Neko je viši, neko niži neko debeo, a neko mršav. Isto važi i za prirodno voće i povrće. Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Ništa neće da zafali ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj. da malo truli. Na policama gdje ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu GMO.

  • Kupujte od seljaka koji sami uzgajaju i upotrebi saznanje iz prve stavke

I seljaci siju GMO u neznanju i hrane stoku GMO proizvodima (najčešće kukuruzom). Meso takvih životinja bi u principu trebalo izgledati isto kao i kod normalnih, ali vi ipak obratite pažnju na izgled jetre (džigerice) i bubrega. Ako vam djeluje bolesno, bolje odustanite od kupovine jer su te životinje možda bile hranjene sa GMO stočnom hranom. Zna se šta je bolestan izgled, a šta zdrav. Bolesno je blijedo, sivo, žuto, slabo prokrvljeno, sa oštećenjima i izraslinama koja ne djeluju normalno. Zdravo je roze i crveno meso.

  • Zanemarite lijepo pakovanje

Profitabilnost GMO biljaka, voća i povrća dozvoljava proizvođačima da potroše novac na lijepa pakovanja.

  • Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO

Ukoliko je nešto porijeklom iz zemlje koja je uvela GMO, najvjerovatnije i jeste GMO. Budite dvostruko pažljivi. Pratite vijesti o zemljama koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO kao što su Francuska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO. Isto važi za zemlje koji su najveći proizvođači GM hrane – USA, Argentina, Brazi, Kinal i Indija, koja proizvodi GM pamuk.

  • Pokušajte da isključite iz ishrane sve ono što ima najviše šansi da bude GMO

Nažalost, to je najčešće meso životinja koje se hrane GMO hranom. To su i popularne grickalice, čipsevi i slično, jer velikim kompanijama odgovara da im sirovina bude ujednačene veličine i sastava.

  • 92% soje na svetu – GMO!

Po podacima ISAAA (Međunarodne službe za nabavku poljoprivredno-biotehnološke dokumentacije), kao i podacima Evropske Unije, od 2007. godine, kada je svjetska proizvodnja soje bila 58,6% genetski modifikovana (GMO), preko 2010, kada je iznosila 80%, do danas – GMO soja je 92% ukupne svjetske proizvodnje ove žitarice. Ovaj podatak govori mnogo sam za sebe. Male su šanse da ćete baš vi naići na tih 8% soje koja nije GM. U što većoj mjeri podržite male proizvođače i poljoprivrednike koji sami uzgajaju i prodaju hranu, ali uvijek gledajte kakvi su proizvodi i primjenite pravilo iz prve stavke.

  • Vezano za GMO pamuk

Simptomi morgelons oboljenja su primjećeni masovno kod kineskih radnika, često djece koja rade sa GMO pamukom. Kina je, uz Ameriku, Brazil, Argentinu i Indiju, najveći prozvođač GMO. U dodir sa takvim pamukom može se doći kupujući kinesku robu, posteljinu, tkaninu, igračke, pa i odjevne predmete čuvenijih marki čiji se proizvodi izrađuju u Kini.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI