Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPreko 60 osoba hospitalizirano nakon što su jeli špinat - šta su...

Preko 60 osoba hospitalizirano nakon što su jeli špinat – šta su zapravo pojeli?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon prvotne analize, tursko ministarstvo poljoprivrede je izvjestilo kako su u uzorcima špinata pronađeni korovi iz porodice biljaka Solanaceae u kojima se prirodno nalaze kemikalije atropina i hiosciamina.

U Turskoj je početkom ove sedmice hospitalizirano najmanje 66 osoba zbog trovanja hranom. Pretpostavlja se da je trovanje hranom uzrokovalo konzumiranje bilja koje je bilo pomiješano sa špinatom. Slučaj je dovoljno ozbiljan, zbog čega je pokrenuta istraga i prikupljanje dokaza, piše Daily Sabah.

U špinatu se pronašlo bilje iz porodice Solanaceae

Prvo je Istanbulska zdravstvena uprava u nedjelju saopćila kako je prvi slučaj prijavljen u istanbulskoj četvrti Esenyurt kada je 44 osobe primljeno u bolnice zbog trovanja hranom. Pacijenti su prijavili da su konzumirali špinat ili slično povrće. Zdravstvene institucije na sjeverozapadu Turske također su izvijestile o 22 slična slučaja.

Kako se broj prijavljenih slučajeva povećavao, službenici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva započeli su sa sakupljanjem uzoraka u trovanjem pogođenim gradovima. Nakon prvotne analize, ministarstvo je izvjestilo kako je u uzorcima špinata pronađeno bilje iz porodice Solanaceae u kojima je prirodno nalaze kemikalije atropina i hiosciamina.

Izdali su i preporuku građanima da povrće temeljito operu te pregledaju i odstrane mogući korov.

Trovanje pomoćnicama može završiti i smrću

Kada je riječ o bilju iz porodice Solanaceae (pomoćnice), treba napomenuti da u nju spada i povrće kao što je paradajzpaprikakrompirpatlidžan, ali i druge vrste koje su otrovne. Primjerice, u ovu porodicu spada i duhan te druge industrijske i začinsko-ljekovite vrste.

Za njihovu toksičnost su odgovorni tropanski alkaloidi poput atropina, hiosciamina, nikotina i skopolamina koji se nalaze u svim djelovima biljke. Neinformiranosti dovodi do slučajeva nenamjernog trovanja. Trovanje može imati fatalne posljedice tj. može završiti smrću. Do slučajeva nenamjernog trovanja najčešće dolazi zbog toga što ljudi nerijetko zamjene plodove ovih biljaka za neke druge, inače netoksične biljke.

Simptomi i prevencija

Najčešći simptomi trovanja biljkama iz skupine Solanaceae su midrijaza (jako povećanje zjenice), crvenilo kože, tahikardija (ubrzano lupanje srca), halucinacije, delirij, retencija urina (zadržavanje mokraće), suhoća usta i sluznica.

Proizvođači trebaju obratiti pažnju u slučaju da se osim proizvodnjom špinata bave i uzgojem drugog bilja iz porodice pomoćnica kako ne bi došlo do miješanja.

Kupci pri pripremi špinata i sličnog zelenog povrća trebaju pri čišćenju i pranju dobro obratiti pažnju na izgled lista. Lišće koje izgledom i strukturom odstupa od ostalog lišća špinata ili drugog povrća treba izdvojiti i baciti.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI