Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPovećanjem podsticaja do veće sjetve pšenice

Povećanjem podsticaja do veće sjetve pšenice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je danas da se nada da povećanje podsticaja sa 200 na 300 KM po hektaru podstaći proizvođače da pšenicom zasiju veće površine.

Marinković je istakao da je na ovaj način nadoknađeno ukidanje subvencije od pet feninga po kilogramu za ovogodišnji rod pšenice.

“Na posljednjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predlagali smo da podsticaj za proizvodnju pšenice bude povećan za stotinjak KM da bi poljoprivrednici ove godine, ipak, zasijali ovu nerentabilnu kulturu na većim površinama”, rekao je Marinković Srni.

Prema informacijama Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednici su planirali da ove jeseni pšenicom zasiju površinu za 30 odsto manju nego prošle godine.

“Nadam se da će nakon ovog povećanja podsticaja na 300 KM po hektaru proizvođači odlučiti da povećaju površine pod pšenicom”, kaže Marinković.

Prema njegovim riječima, bolest pšenice i proljećna kiša smanjili su prinose ovogodišnjeg roda, a na kraju je došlo i do drastičnog pada cijene i kalkulacija u vezi sa kvalitetom ove žitarice, pa poljoprivrednici nisu zadovoljni plasmanom.

“Kada smo saznali da nemamo ni tih pet feninga po kilogramu, došlo je do negodovanja, a sada je Ministarstvo izvršilo kompenzaciju. Ostaje da vidimo reakciju poljoprivrednika, te da li će ih to opredijeliti za povećanje površina pod pšenicom”,  rekao je Marinković.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da će i iduće godine iz agrarnog budžeta podržati proizvodnju pšenice, pa će umjesto 200 KM podsticaji iznositi 300 KM po hektaru.

Proizvođačima pšenice i dalje će biti na raspolaganju regresirani dizel za proljećnu i jesenju sjetvu, sredstva za kapitalne investicije, kao i za osiguranje proizvodnje.

“Ministarstvo na ovaj način želi da poruči proizvođačima da mogu da računaju na značajnu podršku i u idućoj godini, a ova informacija je poljoprivrednicima bitna i blagovremena i kako bi isplanirali obim predstojeće jesenje sjetve”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI