Posljedice poplava na poljoprivredno zemljište

Razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu ali i čitav region  2014. godine ponovo prijete, a u pojedinim dijelovima naše zemlje već su načinile značajnu štetu.

Poplave ostavljaju posljedice na obradive površine ali i na čitav eko sistem. Štete za stanovnike područja zahvaćenih poplavom su ogromne, od šteta kod stambenih i poljoprivrednih objekata do šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Uticaj poplava je uopšteno štetan. Osim što dolazi do erozije površinskog, plodnog sloja, dolazi i do mehaničkog i hemijskog onečišćenja, a zadržavanje vode duže od uobičajenog štetno utiče na biljni pokrivač životinjski svijet.

Najčešće dolazi do narušavanja uobičajene, prirodne ravnoteže i trebat će izvjesno vrijeme da se ona iznova uspostavi. Ne smijemo zanemariti niti razni naplavljeni otpad, ali on će se ipak lakše prikupiti nego što će se sanirati eventualna hemijska zagađenja

U poplavnim vodama završavaju pesticidi, gorivo za traktore, sadržaji septičkih jama, deponije stajskog đubriva.

Savjet poljoprivednicimaPotrebno je izostaviti dublje oranje dok se ne utvrdi nivo i vrsta onečišćenja koja su, moguće, prisutna nakon poplava. Tek nakon potrebnih analiza stručnjaci će dati i preporuke kako sanirati eventualna onečišćenja.”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO