Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaPOREDAO PRIORITETE Dejan nema vremena NI ZA KAFU U KAFIĆU, ali ne...

POREDAO PRIORITETE Dejan nema vremena NI ZA KAFU U KAFIĆU, ali ne razmišlja o odlasku (FOTO)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dvadesetšestogodišnji Dejan Šukurma iz Dervente ne razmišlja o napuštanju Republike Srpske, jer ima posao sa kojim je zadovoljan, a u slobodno vrijeme bavi se kinologijom, ali i stočarstvom.

– Imam dobru platu u firmi gdje radim, za naše uslove i više nego dobru. U sezoni se zaradi još više. Treba samo zapeti i raditi, a onda se sve može. Ne pijem, ne pušim, nemam čak vremena ni za kafić – objašnjava Dejan. On ne želi kritikuje svoju generaciju, ali smatra da treba dobro razmisliti šta čovjek želi u životu.

– Nije rješenje da sanjamo samo o odlasku, potrebno je da malo više razmišljamo šta možemo ovdje raditi, na koji način se možemo udružiti i opstati – smatra Dejan Šukurma, koji je po osnovnom zanimanju tehničar elektrotehnike. Do sada je imao akvarijumske ribice, zečeve, a najviše se posvetio uzgoju pasa, po čemu je i najviše poznat Dervenćanima i mnogim drugima.

– Do sada je više od 200 štenadi završilo u Švedskoj, Izraelu, Austriji, Norveškoj, Danskoj, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji i ovdje kod nas. Srednjoazijskog ovčara azijata uglavnom kupuju stranci, a sibirske haskije naši ljudi – priča Šukurma.

Sa psima je učestvovao na raznim ocjenjivačkim izložbama u BiH, a imao je nacionalnog šampiona izložbe. Za neke veće izložbe u inostranstvu nije imao uslova. Kupio je osam ovaca i deset koza, a imao je sreću da pronađe ljude koji su mu imanje nedaleko od Dervente dali na čuvanje i korišćenje bez naknade.

– Dobio sam dvije kuće na čuvanje, uz koje ima i zemlje, a tu su štale gdje mogu da držim životinje. Mlijeko od koza prodajem i imam kupce, jedan dio jarića prodajem. Ima potrebe za mlijekom više nego što je trenutna proizvodanja. Od tri domaće koze po 1,5 litara mlijeka dobijem, a cijena je tri KM. U vreme laktacije očekujem i više mlijeka – navodi Šukurma.

Veoma aktivno se posvetio i šišanju ovaca, a po komadu “uređivanje” je koštalo pet KM.

– Za jedan dan imao sam rekord – 85 ošišanih ovaca, odnosno čitavo stado. Zabole ruke, ali ide to kada čovjek hoće da radi. Idem od kuće do kuće – priča Dejan.

Već 11 godina bavi se i foklorom, član je pjevačke grupe i šef orkestra u Srpskom kulturnom umjetničkom društvu (SKUD) “Derventa”. Sa foklornom sekcijom odlazio je na brojne turneje i imao niz nastupa. Ovaj vrijedni mladić kaže da spava samo nekoliko sati i da želi da živi od svoga rada na selu.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI