Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPomoću prirodnog sredstva riješite se dosadnog korova u vrtu

Pomoću prirodnog sredstva riješite se dosadnog korova u vrtu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljeće je vrijeme kada se i vaš vrt budi, a s rastom biljaka dolaze i brojni problemi koje možete riješiti i prirodnim putem.

Čini se da dosadne biljke uvijek iskaču na mjestima na kojima ih najmanje želite. Srećom, stručnjaci za baštovanstvo otkrili su stvar iz kućnog ormarića koja može “protjerati” korov u trenu.

Na tržištu postoji mnoštvo komercijalnih proizvoda koji će brzo ubiti korov, ali većina njih sadrži potencijalno štetne hemikalije. Zbog toga posegnite za prirodnim alternativama bez hemikalija te ćete uštedjeti novac, a uz to nećete koristiti pesticide.

Jedno od efikasnih rješenja za korov jeste bijelo sirće koje većina ima u svom domaćinstvu. Prema riječima stručnjaka, kiselina u bijelom sirćetu ubija korov. Zato je to odlično rješenje za uklanjanje korova u vašem vrtu.

Pročitajte: Primjeri dobre kombinacije povrtarskih biljaka

Bijelo sirće s pet posto sirćetne kiseline, koja može prodrijeti kroz membrane biljaka, ubijajući ih od lišća prema dolje. Sirće stavite u bočicu s raspršivačem, nemojte ga razrijediti i poprskajte lišće korova tek toliko da ga prekrije, ali ne i da kaplje niz biljku.

Sirćetna kiselina u bijelom sirćetu pomaže u isisavanju vode iz korova, što uzrokuje njegovo sušenje. Unakrsna kontaminacija može naštetiti drugim biljkama, pa pripazite da ne prskate po vjetrovitom ili kišovitom danu i ne prskajte previše.

Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI