Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPoljoprivrednik sreo ministra Nedimovića, evo šta mu je rekao

Poljoprivrednik sreo ministra Nedimovića, evo šta mu je rekao

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Visoka cena dizela i nepredvidivo tržište, problemi su poljoprivrednika o čemu su u Kaću i Kovilju razgovarali sa ministrom Branislav Nedimovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Ministar je u odgovoru poljoprivrednicima najavio skoro rešenje problema kroz očekivane cene primarnih proizvoda. O tome Stevan Davidović. Reporter: Farmer u Kovilju Miroslav Kojić ima reči hvale za subvencionisane kredite države. Međutim ima i problema na šta se požalio ministru.

Miroslav Kojić, farmer iz Kovilja: Nafta, nafta nas sada muči recimo, to nam je sada najveća investicija. Cene variraju, bila je kada su bila ekstra, a sada su nešto malo pale. Trebalo bi kada rode oni nama malo hoće da puste cenu, to isto ne bi trebalo da se radi. Reporter: Rešavamo decenijske probleme, kaže ministar Nedimović.

Razgovarao sam sa poljoprivrednicima o penzijskom osiguranju, ko ima pravo na subvencije, ali i uslovima na tržištu, a ministar najavljuje očekivane cene u žetvi. Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede: Svi se boje da pričaju o problematici cena, kako to uređuje tržište. Slažem se, da uređuje tržište ali možemo izaći pred ljude sa očekivanjima na tržištu u narednih par meseci.

Tako da ćemo izaći prvo sa jednom grupom od 10 poljoprivrednih proizvoda u kojoj su ubrojani kukuruz, pšenica, suncokret, soja, svinjsko meso, goveđe meso i još neke voćarske i povrtarske kulture, a onda za jedno 15-20 dana se još 10 poljoprivrednih proizvoda gde ćemo reći koje su očekivani tržište cene u vreme žetve ili vreme branja. Da ljudi znaju nešto mogu da računaju. Reporter: Poljoprivrednici su pitanja postavljali gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

On rešenja sagledava kroz dobru sinhronizaciju sa resornim ministarstvom. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada: I ono što su gradu zamerili i postavili pitanja kako grad može da bude aktivniji, a tiče se pre svega atarskih puteva, tiče se boljeg rada poljočuvarske službe kao što je sjajna vest oko elektrifikacije salaša odnosno objekata na njivama da zajedno radimo sa Republikom koja ogroman deo, odnosno Ministarstvo finansira. Reporter: Sa Nedimovićem i Vučevićem u Kaću je razgovarao veći broj poljoprivrednika koje u narednim mesecima očekuje mnogo posla kod prolećne setve.

Izvor: Agropress

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI