Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPoljoprivrednici udruživanjem konkurentniji

Poljoprivrednici udruživanjem konkurentniji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U cilju unapređenja proizvodnje, poljoprivredne zadruge, fabrike za preradu voća i povrća i poljoprivredni proizvođači sa područja Semberije, Majevice i Birča, formirali su klaster koji obuhvata deset lokalnih zajednica.
Radi konkuretnosti, opstanka i ostvarenja dobiti, otkupljivači i prerađivači sjeveroistočnog dijela Srpske, u novoj sezoni dogovaraće proizvodnju voća i povrća i zajednički nastupati na tržištu.
Tomo Simić, predsjednik Upravnog odbora klastera „Semberija, Majevica i Birač“ i direktor Poljoprivredne zadruge „Agropodrinje“ ističe da prednost koju donosi bolja uvezanost članova klastera svima u lancu omogućava sigurniju proizvodnju.
– U klasterima je veća proizvodnja nego pojedinačno, a čim je veća proizvodnja svih, onda smo ozbiljniji na tržištu i interesantniji svakom prerađivaču – dodao je Simić.On je najavio da će klaster poljoprivrednicima obezbijediti repromaterijal, pružati stručnu pomoć, ali i voditi računa o tržištu, agrotehnici, kvalitetu roda i inicirati proizvodnju deficitarne robe.
U Bijeljini su kooperanti fabrike „Sava Semberija“, koja je članica klastera, još prošle godine koristili benefite udruživanja. Gradska uprava Grada Bijeljina podržala je „Projekat za razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima“ u okviru kog je 77 semberskih povrtlara i voćara koji su ugovorili proizvodnju sa fabrikom „Sava Semberija“ dobilo podršku u vidu materijala za poljoprivredu – zaštitnih sredstava, đubriva, crijeva za navodnjavanje, folija, ambalaže…
Podrška vrijedna 170.000 konvertibilnih maraka je obezbijeđena preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom Ministarstvu. Četrdeset odsto sredstava je obezbijeđeno iz fondova Evropske Unije, a deset odsto iz budžeta Grada Bijeljina. Ostalih 50 odsto vrijednosti podrške poljoprivrednici su platili u robi koja je predata „Savi“.
Sonja Milanović, menadžer klastera, najavila je da će početak rada i organizaciju klastera podržati međunarodni fond za razvoj IFAD, resorno Ministarstvo i lokalne zajednice.

Izvor:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI