PODSTICAJI PO KOŠNICI Ugljevičke pčelare obradovala pomoć lokalne uprave

Na Javni poziv za podršku pčelarstvu Opštine Ugljevik, koji je bio raspisan tokom oktobra, prijavilo se 37 ugljevičkih pčelara koji, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje, imaju pravo na premiju za proizvodnju i uzgoj pčela.

Po 10 maraka biće isplaćeno za 2.229 aktivnih pčelinjih društava, registrovanih na ovom području.

U ovogodišnjem budžetu opštine Ugljevik za podršku poljoprivrednoj proizvodnji planirano je oko 300.000 KM. Grant za pčelare iznosi oko 30.000, pojasnio je direktor Agencije za mala i srednja preduzeća opštine Ugljevik Milorad Jovičić.

– Za premiju za proizvodnju i uzgoj pčela mogli su da se prijave svi korisnici koji imaju registrovan pčelinjak na području naše opštine, s najmanje 10, a najviše od 250 pčelinjih društava. Prijavilo se 37 pčelara, a podsticaj će biti isplaćen za 2.229 košnica. Najmanji iznos koji su pčelari ostvarili je 100 KM, a najveći 2.300 KM. Ukupno će, do kraja godine, za ove namjene biti isplaćeno 22.290 KM – naglasio je Jovičić.

Podrška lokalne uprave obradovala je ugljevičke pčelare. Godina, kažu, nije bila povoljna za pčelare, pa će im svaka pomoć da pripreme pčelinja društva za zimu dobro doći.

Udruženje “Majevička košnica” iz Ugljevika okuplja 50-ak članova, koji imaju blizu 2.500 pčelinjih društava. Na području Ugljevika i susjedne Majevice bogata je biljna flora; najviše je bagrema, lipe i livade, te pčelarstvo na ovom području ima veliku perspektivu, kaže predsjednik ovog udruženja Zdravko Simić.

– Med proizveden na našem području izuzetnog je kvaliteta i jedan od proizvoda koji sigurno može da nađe svoje mjesto na ino-tržištu. Cijena mu varira od toga kakva je medonosna sezona bila, ali kilogram pravog meda se prodaje po cijeni  od 13 do 15 maraka. Jedna holandska nevladina organizicija organizovala je malu školu pčelarstva i održala par predavanja kojima su naglasili značaj pčele u eko-sistemu, pogotovo kod oprašivanja biljaka. Par uzoraka meda koje su odnijeli ocijenjeni su kao vrhunski kvalitet. Sada tražimo način da organizujemo izvoz meda na evropsko tržište – kaže Simić.

Krsto Simić (78), koji ima 238 košnica, smatra da je opštinska premija odličan način da se stimulišu mladi ljudi da počnu da se bave pčelarenjem.

Kaže da je zahtjevan posao, ali može da omogući solidan dopunski prihod svakom domaćinstvu.

Pčelari imaju posla tokom cijele godine, ali najviše na jesen, kaže jedan od najstarijih ugljevičkih pčelara. Najvažnije je zaštiti zdravlje pčela i pripremiti ih za zimu.

– Mora se stalno „zavirivati“ u košnicu. Da se spriječe i liječe bolesti poput varoe, da se obezbijedi dovoljno količine hrane kako bi sva društva prezimila. Da bi pčelinja zajednica funkcionisala 12 mjeseci potrebno joj je od 135 do 145 kilograma meda i od 30 do 35 kilograma polenovog praha, onoga koji unose na nogicama u košnicu. A kad te količine nemaju moramo ih prihraniti. Samo tako možemo očekivati prinos – kaže iskusni pčelar.

Pčelarenje zahtijeva znanje, predan rad i značajna ulaganja, ali se isplati.

I hobi i lijepa zarada

Radomir Gavrić  iz ugljevičkog sela Zabrđe, zaseoka Posavci, pčelarenjem se počeo baviti nakon što je otišao u penziju. Ima 26 košnica, ali namjerava da poveća broj pčelinjih društava.

– Ovo je odličan hobi. Imam stalnu obavezu i to mi pomaže da se osjećam korisnim, a godi mi i zdravlju. Ne očekujem veliki profit, ali da sam mlađi, posvetio bih se ozbiljnije pčelarenju. Od ovog posla može lijepo da se zaradi – kaže Gavrić.

Udruženje “Majevička košnica” pokrenulo je kod nadležnih i inicijativu za zaštitu geografskog porijekla meda sa područja Ugljevika i susjednih Lopara. Na taj način pokušavaju se zaštiti od nelojalne konkurencije i smanjiti mogućnost da se na pijacama, marketima, sajmovima prodaje med sumnjivog porijekla.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas