Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPo receptu čuvenog travara Vase PELAGIĆA: Ovo je najbolji prirodni lijek za...

Po receptu čuvenog travara Vase PELAGIĆA: Ovo je najbolji prirodni lijek za SUVI KAŠALJ, a kupuje se na PIJACI

Naše bake su dobro znale za ljekovita svojstva crne rotkve

Vasa Pelagić, ljekar i narodni prosvetitelj u svojom knjizi „Pelagićev narodni učitelj“ posebno izdvaja rotkvu i ističe njene mnogobrojne prenosti.

Pelagić je smatrao da ova biljka liječi zatvor, pokvaren želudac, bolesti crijeva, razne pjege, bolesti bubrega, dušnika, slezine, pijeska i kamena u mokraćnoj bešici, teškog mokrenja, protivu bolova u prsima, stomaku i vratu. Smatrao je i da djeluje protiv bolesti pluća i kašljanja sa primjesama krvi, zatim protiv svraba i raznih čirića na koži i crvića u crijevima. Njegov savjet je bio jasan, pa je rotkvu bilo neophodno uzimati prije ručka i nešto prije večere.

Naše bake su takođe znale da rotkva može biti ljekovita i učinkovita kod određenih stanja.

Tako su za kašalj pripremale starinski sirup od samo dva sastojka.

Prirodni sirup bio je sjajno sredstvo za iskašljavanje, kod bolesti gornjeg respiratornog trakta, a sirup se pripremao dan ranije.

Sastojci:

  • veća rotkva
  • 2 pune kašike meda

Priprema:

Rotkvu lijepo operite i osušite. Isjecite i malo gornjeg dijela koji će vam poslužiti kao poklopac. Napravite udubljenje i neka vam zidovi ostanu debljine 2 cm, slično kao kad dubite tikvicu.

Sok od crne rotkve i meda

U rotkvu sipajte med, trebalo bi da napunite više od pola. Poklopite je vrhom koji ste isjekli i ostavite preko noći. Ujutru će se u rotkvi formirati sirup koji vam pomaže u borbi sa suvim, ali i produktivnim kašljem.

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...