Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPčelinjak u decembru - Na ovo treba obratiti pažnju!

Pčelinjak u decembru – Na ovo treba obratiti pažnju!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ušli smo u mjesec decembar i jako je bitno da pčelar češće obilazi svoj pčelinjak. Jedan od razloga su i brojne štetočine kojima takođe pogoduje ova klimatska situacija. Tu je i radoznalost ljudi, nestašnost djece, domaće i divlje životinje, ptice, živina, pogotovu ako pčelinjak nije ograđen.

Ako je pčelinjak na vjetrovitom terenu, još uvjek nije kasno da ga zaštitimo od jakih udara vetra snopovima šaše koji su izvanredan materijal za zaštitu, a uz to i najjeftiniji, jer osim našeg rada nema baš nikakvu cijenu. Zaštita od ptica je nešto teža, mada mnogi pčelari uspiješno štite svoje košnice na taj način što komade ma kakvog mesa, najčešće slanine stavljaju na obližnje stablo i one rado idu na to. Neki postave čitavu odranu svinjsku kožu pa se ptičice u dužem periodu zadržavaju na njoj i ne obraćaju pažnju na košnice.

Kontrola postavljenih češljeva na letima je rutina pri svakoj posjeti pčelinjaku u decembru. Stalno provjeravati postolja na kojima su košnice i njihovu stabilnost pratiti svo vrijeme. Sve to treba raditi da zbog čestih padavina ne bi tlo pod teretom propalo, pa i se košnice nagnule ili istumbale, a samim tim i klube odvojilo od zazimljenog položaja i uginulo.

Redovno posmatrati leta, kontrolisati da nije ušao miš. Zdrava i jaka društva u ovom mjesecu, ako se bliže primaknemo košnici, oglašavaju se tihim i mirnim radom u svom klubetu, što pčelaru daje znak da je u tom društvu sve u redu.

Izvor: boljazemlja.com

PROČITAJTE:

Ovo sigurno niste znali o pčelama

Gdje je najbolje mjesto za pčelinjak

Pčelinji polen za poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI