Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPČELARI ZBRAJAJU ŠTETE, VINOGRADARI GLEDAJU U NEBO Kišovito i hladno proljeće zabrinulo...

PČELARI ZBRAJAJU ŠTETE, VINOGRADARI GLEDAJU U NEBO Kišovito i hladno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kišno proljeće i niske temperature za ovo doba godine u Hercegovini donjele su probleme poljoprivrednicima, a prve štete već zbrajaju pčelari.

Povrtlari se nadaju da mraza, koji je proteklih dana uništio usjeve u višim dijelovima regije, više neće biti, dok vinogradari čekaju ljepše vrijeme kako bi mogli obaviti prskanje vinograda.

Prema riječima Rada Drinjaka, višeg stručnog saradnika za poljoprivredu u gradskoj upravi Trebinje, sitacija na terenu je različita od mjesta do mjesta.

– Dok će jedan broj poljoprivrednika, u nižim dijelovima, za nekoliko dana početi vaditi mladi krompir iz zemlje, drugima je jutarnji mraz odnio zasade – navodi on.

Izvor: Srpskainfo

Drinjak kaže da kišno i hladno vrijeme za ovo doba godine za sada nije nanijelo veće štete voćarima i vinogradarima, a pčelari imaju problema jer je slab dosadašnji unos nektara u košnice.

Pčelar Obrad Ninković navodi da je ova godina počela jako loše.

– Proljeće je katastrofalno. Zanovjet je bila procvjetala dobro, ali kiša i niske temperature nisu dozvolile da pčele unose nektar. Žalfija cvjeta, ali svakodnevne padavine smetaju i ovoj ljekovitoj biljci. U višim dijelovima regije očekuje se cvjetanje žalfije za nekih petnaestak dana, pa se pčelari čija su društva u tim rejonima možda mogu nečemu nadati – navodi on.

Ninković kaže da je ovog proljeća bilo dana kada zbog stalne kiše pčele nisu izlazile iz košnica, a pčelari sa većim brojem društava dnevno su bili na gubitku od nekoliko hiljada KM.

Prema riječima Dragana Anđelića, direktora „Agrofina“, koji gazduje najvećim trebinjskim vinogorjem, bolesti u vinogradima još nema, ali vinogradari i dalje gledaju u nebo.

– Ovo je vrijeme za prskanje zaštitnim sredstvima, koje se nije moglo obaviti zbog kiše. Srećom, i temperature su bile niske, pa se bolesti nisu pojavile. Svaki sunčan dan je sada dragocjen, da se obavi zaštita – ističe Anđelić.

Svakodnevna kiša i niske temperature napravile su probleme ratarima i u drugim dijelovima Hercegovine.

U Ljubinju zbrajaju štete na usjevima od mraza, koji je prošle sedmice prekrio polja i za samo nekoliko sati nanio velike štete poljoprivrednicima.

– Zbog niskih temperatura jutarnja rosa se ledila pošto je temperatura naglo pala, pa je izgledala kao tanki snježni pokrivač. Ovo je nezapamćeno u maju. Biljke su izgledale kao skuvane, a u nekim dijelovima polja ćemo ih morati presađivati. Loše vrijeme se nastavilo i ne znamo šta će biti ove godine – kaže jedan ljubinjski poljoprivrednik.

Dragoljub Sorajić, referent za poljoprivredu opštine Ljubinje, navodi da će u voćnjacima biti šteta.

– Ovo je naročito izraženo u sjevernijim dijelovima, gdje su voćke bile više izložene hladnoći, a još se ne može utvrditi šta je u unutrašnjim dijelovima voćki – navodi on.

Nakon izuzetno kišovitog aprila i temperatura ispod prosjeka za to doba godine u Hercegovini, došao je još kišovitiji i hladniji maj.

U prvoj polovini maja dnevne temperatura na jugu Hercegovine rijetko su prelazile 15. podeok, kiša je padala skoro svaki dan, a u višim dijelovima regije bilo je i susnježice.

Na trebinjsku pijacu stigle su prve trešnje, a cijena kilograma ovog voća je 5 KM. Isto košta i kilogram jagoda, a već se prodaje i mladi krompir po cijeni od 2,5 KM.

Ratari ne mogu u njive

Mnogo više sreće od onih u višim dijelovima trebinjske opštine ove godine nisu imali ni poljoprivrednici u trebinjskom polju.

– Ovo su oranice gdje povrće prvo prispije. U ovo doba godine se krompir već dva puta navodnjavao, a sad ne možemo ući u njivu da ga okopamo. Kulture koje se kasnije sade, poput paprike i paradajza, još su u rasadnicima. Bilo je godina da je april bio kišovit, pa se kasnilo sa sadnjom povrća, ali ovakva godina se ne pamti – priča jedan trebinjski poljoprivredni proizvođač.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI