Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPČELARI MOGU NA PČELINJAKE UZ MJERE OPREZA

PČELARI MOGU NA PČELINJAKE UZ MJERE OPREZA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pošto je sinoć uvedeno vanredno stanje povodom epidemiološke situacije koju je prouzrokovao korona virus, a Vlada Srbije pratiće stanje po pitanju poštovanja preporuka koje je dala, te ako mjere ne budu poštovane, uvešće se stroga zabrana kretanja. Stoga je predsjednik SPOS-a sinoć kontaktirao predsednicu Vlade Anu Brnabić i zamolio da se i u Srbiji dozvoli kretanje pčelarima starijim od 65 godina do pčelinjaka, kao što su učinile Italija i Austrija koje su takođe uvele vanredno stanje.

Predsednica Vlade je rekla da će i Srbija dozvoliti isto što i oni, sa posebnim naglaskom na maksimalne mjere opreza i poštovanje svih preporuka koje utiču na smanjenje vjerovatnoće zaražavanja novim virusom, koji prije svega dramatično pogađa starije stanovništvo. Zahvaljujemo joj se na razumijevanju!

Stoga, SPOS preporučuje pčelarima da na pčelinjak idu sa punim oprezom, ne zadržavajući se nigdje uz put i ne kontaktirajući ni sa kim, već da od kuće idu pravo na pčelinjak, tamo odrade sezonski posao, i takođe se vrate pravo kući. Prilikom kupovine benzina, koristite bezgotovinski način plaćanja, a nakon plaćanja obavezno dezinfikujte ruke. Ako još neko od ukućana koristi vaše vozilo, prije upotrebe ga obavezno dezinfikujte u mjeri u kojoj je to moguće.

Budimo odgovorni i prema drugima i prema sebi, spriječimo širenje virusa!

Povećajte unos pčelinjih proizvoda, jer je poznato da pomažu u borbi protiv virusnih infekcija, jer održavaju imunski sistem na zavidnom nivou, te se organizam lakše bori sa svim vrstama infekcija.

Zbog zavidne količine flavonoida u svom sastavu, propolis i med se preporučuju u borbi protiv virusnih infekcija. Tako su se našli na spisku hrane koja se preporučuje za podizanje imuniteta. 

Glavni sastojci propolisa su: flavonoidi, derivati cinaminske kiseline, terpeni, alkoholi, ketoni, fenoli, terpenoidi, kalkoni, heteroaromatski spojevi, ugljeni hidrati, minerali, aromatske kiseline, aromatski esteri, vitamini i drugo. 

O antivirusnoj aktivnosti propolisa urađeno je mnogo naučnih radova, a dokazana je i u narodnoj medicini (herpes…). Tačno je utvrđen mehanizam antivirusnog delovanja flavonoida, kojih u propolisu i medu ima u zavidnim količinama, a ima ih dosta i u jabukama, luku, belom kupusu, narandžama, grejpfrutu… Sve su to namirnice koje se preporučuju u ishrani kako kod prevencije, tako i kod lečenja virusnih oboljenja.

Mehanizam antivirusnog djelovanja flavonoida naučno je dokazan i temelji se na inhibiciji transkripcije (prepisivanja) virusa, tj. njegovog razmnožavanja. Mehanizam je zasnovan na inhibiciji virusne polimeraze, vezivanju flavonoida na nukleinske kiseline ili proteine kapside, i stimulaciji imunog sistema da stvara više sopstvenih antivirusnih „boraca“ (interferon alfa, beta i gama).

Takođe je korisno koristiti suplemente koji u sebi sadrže cink i vitamin D, koji pomažu organizmu da imunski sistem kvalitetnije funkcioniše.

Izvor: spos.info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI