Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPašalić: Rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Srpske

Pašalić: Rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Srpske

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Srpske.

Pašalić je istakao bi agrarni budžet u narednoj godini trebalo da iznosi 75 miliona KM, za četiri miliona KM više nego u ovoj.

Najveći rast budžeta vezan je za povećanje plata u narednoj godini, oko stotinu miliona KM. U planu su i druga povećanja, jer će već početkom naredne godine biti potrebe i za povećanje penzija.

Rekao je Pašalić novinarima u Kobatovcima kod Laktaša.

On je pojasnio da je stav Vlade da većina sredstava bude usmjerena na povećanje plata i da, s druge strane, bude rasterećena privreda smanjenjem poreza.

Pašalić je istakao da će to dati puni efekat u narednoj godini, ne samo kada se govori o budžetskim potrošačima, već i u realnom sektoru.

Obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je i Ministarstvo prepoznalo potrebu da se potpuno obnovi poljoprivredna mehanizacija kao najvažniji uslov uspješnog bavljenja ovom proizvodnjom, te pozdravlja aktivnost “Mlijekoprodukta” koji je danas podjelio mehanizaciju poljoprivrednicima.

Pašalić je istakao da najveća domaća mljekara “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice dobar partner i Ministarstvu i poljoprivrednicima, što dokazuje i današnja donacija poljoprivrednim proizvođačima.

Ministarstvo je u ovoj godini već platilo poljoprivrednim proizvođačima koji su nabavili mehanizaciju naš podsticaj od 30 odsto u odnosu na vrijednost investicije i ove godine je nabavljeno oko 140 novih traktora i oko 600 novih priključaka.

Rekao je Pašalić novinarima u Kobatovcima kod Laktaša gdje je danas podijeljena mehanizacija.

On je dodao da će Ministarstvo nastaviti sa ovom mjerom, kao i da će podržavati izgradnju novih objekata, sistema za navodnjavanje, sistema za zaštitu od grada i mraza.

Smatramo da je efektije kada se ulaže u novu opremu, nego da povećavamo iznose po grlu i litru.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac podsjetio je da “Mlijekoprodukt” četvrtu godinu zaredom uručuje na korištenje poljoprivredne mašine farmerima s ciljem olakšanja i usavršavanja procesa proizvodnje mlijeka.

Za četiri godine farmerima je dodijeljeno oko 400 mašina ukupne vrijednosti 2,4 miliona KM. Te mašine se pet godina vode kao mljekarine, a nakon toga ostaju proizvođačima. To znači da su proizvođači obavezni pet godina prodavati mlijeko `Mlijekoproduktu` da bi im nakon toga besplatno ostale.

Pojasnio je Usorac i dodao da je Mlijekoprodukt” uočio ono što nedostaje proizvođačima i to je nabavio.

On je naveo da će ova donacija pomoći da se popravi struktura mehanizacije, koja je stara 30 i više godina, dodavši da se na ovaj način povećava proizvodnja i poboljšava kvalitet proizvoda.

Predstavnik “Mlijekoprodukta” Vladimir Burazor rekao je da ova kompanija stalno sa farmerima radi na unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka i aktivnost podjele mehanizacije je direktno usmjerena ka poboljšanju kvaliteta stočne hrane, što će na kraju uticati na proizvodnju mlijeka.

Četiri godine spovodimo ovu aktivnost. Ove godine 101 farma i dvije zadruge dobiće ukupno 127 poljoprivrednih mašina za spremanje sijena, silaže i sjenaže i za kvalitetnu duboku obradu zemljišta, čija vrijednost je oko 600.000 KM”.

Naveo je Burazoer.

Predstavnik zadruge “Agro tržni centar” Šipovo Rade Klinac rekao je da prvi put učestvuje u ovom programu i da će dobijeni priključci znatno pomoći u obradi zemljišta, pripremi sjenaže i sijena, tako da će moći i više mlijeka proizvoditi.

Zadovoljni smo programom jer direktno podržava kooperante i prozvođače mlijeka.

Dodao je Klinac.

Izvor

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI