Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPametna saksija tumači kako se biljke "osjećaju"

Pametna saksija tumači kako se biljke “osjećaju”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U moru obaveza često se zaboravi da je voda potrebna i biljkama, a to bi uskoro moglo da se promijeni zahvaljujući novom izumu – pametnoj saksiji koja svakoj biljci daje glas i pretvara je u nešto poput Tamagotchi ljubimca.

Tamagotchi groznica tresla je krajem devedesetih tadašnje naraštaje, te, kako tvrde mnogi, donekle definisala čitave generacije, i njihov odnos prema tehnologiji. Igračka je funkcionisala tako što je korisnik reagovao na obaveštenja, i hranio, šetao i brinuo o svojoj digitalnoj bebi, zauvijek zarobljenoj u plastičnu školjku predskazivanja budućnosti.

Tako bi obavještenja, koja u stvari ne znače ništa, korisnika proganjala od jutra do mraka, prenoseći poruke koje su zapravo sadržane u jednoj: „Pritisni dugme, pritisni to dugme ili će Tamagotchi umreti.“ Možda je takav pristup digitalnom životu bio pomalo pogrešan, ali kada se Tamagotchi koncept kombinuje sa pravim životom, koji dolazi u obliku neke biljke, dobija se saksija čiji dragocijeni savjeti mogu da doprinesu tome da prašuma u našoj dnevnoj sobi procveta.

Nova pametna saksija studija Mu Design dobila je ime Lua, i korisnicima nudi direktnu liniju za komunikaciju sa omiljenom kućnom biljkom. Sve što je potrebno jeste da korisnik svoj pametni telefon poveže sa saksijom, a tako što preuzme prilagođenu aplikaciju te skenira QR kod na saksiji. Nakon toga dobija spisak biljaka sa kojeg bira tip kojem pripada ona koju je zasadio u Tamagotchi saksiju, a sistem odmah nudi informacije o tome šta je biljci potrebno u datom trenutku.

Tehnologija koja stoji iza saksije omogućava prikazivanje čak 15 emocija zahvaljujući čemu vlasnik lakše tumači kako se biljka osjeća i šta joj je potrebno. Potrebe se kreću od osnovnih, poput „više vode“ i „više Sunca“, a korisniku se preko displeja objašnjava šta je biljci potrebno, i to u obliku ilustracija kao što je ona koja prikazuje uplašeno vampirsko lice, što je upravo znak da biljka želi još svijetla, pa sve do nešto složenijih – na primjer interakcije sa kućnim ljubimcima.

Saksija još uvijek ne može da se nađe u prodavnicama, a Mu Design je najavio da bi to moglo da se dogodi do kraja godine, budući da je Indiegogo kampanja još uvijek u toku, i da je prikupljeno tek 60% od 30 hiljada evra, koliko je potrebno da se započne proizvodnja. Oni koji su nestrpljivi mogu da na Amazon-u nabave novog Tamagotchi-ja, te se podsjete djetinjstva dok čekaju da njihova biljka progovori.

Izvor: N.N.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI