Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoOvo su radovi na pčelinjaku u junu

Ovo su radovi na pčelinjaku u junu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pošto je jun mjesec sa najdužim danima u godini, novoformirani rojevi sa mladom maticom imaju na raspolaganju najviše radnih sati svakog dana, da kvalitetno omasove svoju zajednicu. Tokom tog perioda, novoformirani rojevi moraju da se nalaze na lokaciji sa obiljem polena i nektara, tj. moraju da žive u izobilju. Usljed nedostatka hrane iz bilo kog razloga, pčelar mora da interveniše vještačkom hranom.

Ne zaboravite da u julu i rojevi, kao i proizvodna društva, treba da pripremaju zimnicu i poklope med, koji pčelar ne smije ni da pomisli da vrca iz plodišta.
Pčelinje zajednice koje su izašle iz zime brojne i kvalitetne (jake), u maju i junu treba izdašno koristiti za proizvodnju vještačkih rojeva, uz dobru tehniku pčelarenja. Pored mogućnosti da se razrojavaju, jedino one će biti sposobne da donesu tokom maja, juna i jula viškove meda za vrcanje.

Maj je  protekao  sa hladnim i kišovitim danima. U takvim vremenskim situacijama, maksimalno razvijena društva su velika potencijalna opasnost po pojavu rojevog nagona. Ako pčelar na vrijeme ne preduzme odgovarajuće mjere u tehnici pčelarenja, tj. u sprečavanju rojevog nagona, opasnost nagona može da bude prisutna sve do kraja juna, pa čak i duže. Rojevi nagon neopisivo smanjuje radno raspoloženje svake pčelinje zajednice. 

Na varou ni u jednom momentu ne smijemo da zaboravimo. Pored biološke zaštite, oksalna kiselina uz pravilnu upotrebu i uz pomoć žičane podnjače, daje dobre rezultate u borbi protiv varoe. Ako u borbi protiv varoe na našim pčelinjacima koristimo fluvalinat ili amitraz u bilo kom obliku, nakon tretmana saće i takav vosak koji je bio kontaminiran ne smijemo više da koristimo u medištima za dobijanje meda.
Podsjetimo: mnogi pčelinjaci su nastradali protekle zime, zato što nisu imali zaokruženu zaštitu od varoe tokom avgusta. Svako jaje koje matica položi od prvog avgusta pa dalje, biće zimska pčela. U to leglo varoa više ne sme da ulazi.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI