Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOvi PRIRODNI PREPARATI držaće BILJNE VAŠI daleko od vaših biljaka

Ovi PRIRODNI PREPARATI držaće BILJNE VAŠI daleko od vaših biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljne vaši su mali insekti koji mogu prouzrokovati veliku štetu na vašim biljkama, stoga je važno pronaći učinkovit način za njihovo suzbijanje. Iako postoji mnoštvo hemijskih insekticida na tržištu, mnogi ljudi traže prirodne načine suzbijanja biljnih vaši kako bi izbjegli upotrebu hemikalija koje mogu biti štetne za okolinu i zdravlje. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko učinkovitih načina kako prirodno suzbiti biljne vaši i održavati vaše biljke zdravim i snažnim.

Prirodni preparati za suzbijanje biljnih vaši

Sapunica od ulja narandže

Pomiješajte 1/4 šolje ulja narandže s 4 litre vode i 1 kašićicom tekućeg sapuna. Dobro promiješajte i koristite kao sprej za biljke. Vaši će se gušiti u otopini i umrijeti.

Pročitajte: Ekološki preparat TEPPEKI uspješno uništava BILJNE VAŠI

Mirisni biljni sprej

Napravite sprej od prirodnih sastojaka poput bijelog luka, luka, bibera i vode. U posudu stavite 1 glavicu bijelog luka, 1 luk i 1 kašičicu bibera, dodajte 2 litre vode i prokuvajte smjesu 15 minuta. Ostavite da se ohladi, procijedite i upotrebite kao sprej za biljke.

Voda i alkohol

Uzmite 1/4 šolje alkohola i 4 šolje vode te dobro promiješajte. Napunite sprej bocom i poprskajte biljke ovom otopinom. Vaši će se osušiti i umrijeti.

Neem ulje

Neem ulje je prirodni insekticid koji se dobija iz sjemenki biljke Azadirachta indica. Pomiješajte 1 kašičicu neem ulja s 1/2 litre vode i dobro promiješajte. Koristite kao sprej za biljke.

Pročitajte: Pripravak od PAPRATI koji eliminiše BILJNE VAŠI

Redovno održavanje biljaka

Biljke koje su zdrave i jake manje su podložne napadima biljnih vaši. Pazite da biljke imaju dovoljno svjetla, vode i hranljivih materija. Uklanjajte uvelo lišće i stabljike kako bi se spriječila nakupljanje insekata.

Važno je napomenuti da se prirodni načini mogu pokazati manje učinkovitima u odnosu na hemijske insekticide, stoga je potrebno biti strpljiv i redovno primjenjivati odabrani prirodni način suzbijanja biljnih vaši.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI