Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoOvčije mlijeko kao lijek, bogati izvor proteina

Ovčije mlijeko kao lijek, bogati izvor proteina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovčije mlijeko kao lijek, bogati izvor proteina je slabo zastupljen u potrošnji. Neopravdano zapostavljeno ovčije mlijeko se često koristi samo kao osnova za proizvodnju sireva. 

Zbog posebne važnosti za ishranu posljednjih godina ovčije mlijeko se preporučuje i od Svjetske zdravstvene organizacije. Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mlijeka, koje je iz neopravdanih razloga neznatno zastupljeno u jelovniku savremenog čovjeka.

Za razliku od naše, stare civilizacije su znale da cijene ovaj proizvod, za koji se vjeruje da je spasao čovječanstvo. Postoje podaci da je korišćeno još pre osam hiljada godina, kao jedini izvor mliječnih bjelančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste.

Posebno je zanimljivo da se u zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom, Australiji i Novom Zelandu, uopšte ne proizvodi mlijeko. Stanovništvu stoje na raspolaganju jedino uvozni delikatesni sirevi, koje koriste u malim količinama. Izuzetak su siromašne afričke i azijske zemlje, gdje je ovčje mlijeko veoma traženo. Kao i na mediteranskom području, u kojem su i najveći svjetski proizvođači ovčijih sireva. To su, prije svega, Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija.

Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mlijeka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u mlijeku nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.

Ovčije mlijeko kao lijek

Inače, sadrži dva puta veću količinu mliječne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mliječnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim.

Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrijednost od svježeg mlijeka. Posebno sirevi, koji mogu da se koriste kao izvanredna dijetetska hrana tokom liječenja želudačnih bolesti, dijabetesa i drugih. Dijabetičarima se preporučuje i kiselo mlijeko, jogurt, napici s dodatkom voća.

Ovčije mlijeko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina, jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale bjelančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.

autor Nenad Vujčić dipl. ing. stočarstva PSSS Srbija.

Izvor: agroinfonet

PROČITAJTE:

Napravite kiselo mlijeko: Biće toliko čvrsto da ćete moći da ga siječete nožem!

Da li je zdravo piti sirovo mlijeko?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI