Četvrtak, 8 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOva klima najviše odgovara CITRUSIMA

Ova klima najviše odgovara CITRUSIMA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Privredni značaj citrusa  se najviše ogleda u upotrebnoj vrijednosti plodova koji su bogati šećerom, organskim kiselinama, mineralnim materijama i vitaminom C i sl…

ODNOS CITRUSA PREMA KLIMI

Svjetlost

Citrusi su svjetloljubive biljke. Međutim neke vrste i sorte, kao što su limun mjesečar i pomorandza valensija lejm zru simi kada je količina svjetlosti manja u odnosu na ostala godišnja doba.

Temperatura

Najznačajniji je ograničavajući činilac uspijevanja i gajnja agruma. U tipičnim uslovima uspijevanja, citrusi izmrzavaju na manjim temperaturama (-4 Cº), a u manje tipičnim, pomenute temperature nisu škodljive. Alus navodi da plodovi citrusa izmrzavaju na mrazu od -1 do -2,5 Cº, lišće formirano u jesen na -5,5 do -7,5 Cº, a grančice stare dvije ili tri godine na -9 do -10 Cº.

Pročitajte: Koliko dugo žive pojedine voćke i koliko dugo rađaju? Evo svih odgovora

U nšim uslovima na podlozi Poncirus trifoliata, Lazarević navodi da limun izmrazava na -7Cº, grjepfrut i mandarina ma -3 do -10 Cº.

Citrusi odlično uspijevaju u oblastima gdje se godišnja temperaturna suma kreće od 5 500 do 6 000 Cº. Pmorandza i limun daju slabije rezultate ako se pomenuta vrijednost spušta ispod 2 600 – 3 400 Cº.

Voda i vlažnost

Agrumi imaju velike zahtjeve prema vodenim talozima. U našim rejonima gajenja citrusa, deficit vlage se javlja tokom ljenjeg perioda, dok se ostatak godine odlikuje zadovoljavajućim količinama padavina. Citrusi tokom godine zhtijevaju do 1000 do 1200 mm vodenog taloga, od čega u vegetaciji 600 mm.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI