Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOtkrijte koje je cvijeće najbolje za sušenje i kojih 7 koraka morate...

Otkrijte koje je cvijeće najbolje za sušenje i kojih 7 koraka morate da preduzmete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi u cvijeću uživali i kad mu vrijeme nije, pravilno ga osušite. Potrebno je da preduzmete ovih sedam koraka.

Sad je pravi čas da krenete u akciju i napravite aranžmane od sušenog cvijeća koji će vam uljepšati prostor tokom zime.

Neki su se ovog posla već latili, ali nisu zadovoljni rezultatom jer su cvijeće sušili u mikrotalasnu pećnicu ili rerni. Teško je odrediti temperaturu i tačno vreme koliko cvijeće u njima smije da odstoji, pa se događa da brzo izgubi boju i ostane bez latica.

Prirodno sušenje cvijeća i ukrasnih trava, koje ste uzgojili na terasi, u bašti, ili nabavili u cvjećari jer vam se dopada, najbolji je način da napravite lep aranžman.

Priroda će sama najbolje odraditi ovaj posao!

Pročitajte: Šuškavac – Ovaj cvijet daje bukete koji mogu da traju cijele zime

Uzgajivači cvijeća otkrivaju da kad se osuše najljepše izgledaju Xerochrysum bracteatum, kod nas poznat kao slamnati cvijet, anafalis (mali bijeli cvjetovi koje zovemo “vječno biserno cvijeće”), nigela (mačkov brk, ljubav u magli), ali i bezbroj trava.

Ruže, delfinijumi, hortenzije, dan i noć i lavanda se takođe veoma dobro suše. U cvjetnim aranžmanima se odlično slažu sa eringijumom nalik na čičak, šarenim hrizantemamama i nježnim gipsofilima (kokotić, mamuzica), sitnim bijelim cvjetovima koji se nađu u skoro svakom bidermajeru.

Bez obzira da li se koristi kao cvjetni aranžman ili dekoracija stola, cvijeće ne bi trebalo da bude pod uticajem vlage. Izbjegavajte i da ga držite na direktnoj sunčevoj svjetlosti kako bi se sačuvala boja cvjetnih glavica. Važno je i da s njega redovno uklanjate prašinu.

Naravno, ne morate sve sušeno cvijeće da pretvorite u cvjetni aranžman. Cvjetove sa kratkim stabljikama stavite u male boce ili prigodne posude i ukrasite vitrine, police i stolove, a pojedinačne stabljike možete nekom i da poklonite.

Pročitajte: Koje cvijeće je otporno na sušu? Ove vrste traže minimalno zalivanje

Ali da bi u sušenom cvijeću zaista uživali, potrebno je da preduzmete ovih sedam koraka:

1. Birajte cvijeće koje je tek procvjetalo, idealno vrijeme da ga berete je jutro, kad počinje da se otvara. Ako želite da osušite buket već odsečenog cvijeća, izvadite ga iz vode onog trenutka kad vam se čini da najbolje izgleda.

2. Uklonite višak listova ispod cvjetne glave i odrežite stabljike.

3. Cvijeće podijelite u male grozdove, odvojite šest do sedam stabljika. Ali ako sušite veće cvijeće kao što su ruže ili hortenzije, treba da ih sušite pojedinačno.

4. Cvijeće vežite gumicom ili kanapom i okačite naopačke. Možete da koristite vješalicu za kapute, neku kuku za pričvršćivanje ili jednostavno vežete čvor.

5. Otavite cvijeće u suvu, tamnu prostoriju dalje od direktne sunčeve svjetlosti da biste sačuvali boje. U njoj ne smiju da budu ekstremne temperature jer će to podstaći da latice opadaju.

6. Ostavite cvjetove dvije do tri nedjelje u ovoj prostoriji, dok se potpuno ne osuši. Spremni su za ukrašavanje kada pod prstima osjetite da su lagani i krhki na dodir.

7. Kada krenete da ih raspoređujete, poprskajte ih lakom za kosu – to će ih zaštititi od loma i dati im lijep sjaj.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI