Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOse šiškarice protjerane iz kestenove šume

Ose šiškarice protjerane iz kestenove šume

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BIHAĆ – Zahvaljujući efikasnim mjerama zaštite koje se poduzimaju posljednjih nekoliko godina, u značajnoj mjeri su očuvane kestenove šume na području Unsko-sanskog kantona i započeo je njihov oporavak.

Ovo kažu u preduzeću “Unsko-sanske šume” koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području ovog kantona.

Prema riječima Rasima Mehmedovića, stručnjaka za zaštitu šuma u pomenutom preduzeću, u proteklom periodu se naporno radilo na suzbijanju ose šiškarice, opasnog nametnika čije djelovanje uzrokuje sušenje i propadanje kestenovih šuma. “Primijenili smo inovativnu tehniku tako što smo u kestenove šume unijeli insekt paratozoid koji je prirodni neprijatelj ose šiškarice. Dosadašnji eksperimenti su pokazali kako ovaj insekt parazitira isključivo kestenovu osu šiškaricu jer je njegova biologija prilagođena samo tom štetniku”, istakao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, pomoglo je što je ovakav način liječenja šuma primijenjen i u susjednoj Hrvatskoj, budući da je upravo s tog prostora osa šiškarica unesena, te je potom dugo vremena činila veliku štetu na šumama kestena.

Mehmedović je istakao kako su značajni rezultati postignuti i na planu suzbijanja potkornjaka, insekta koji doprinosi sušenju šuma.

“Jedini način borbe protiv ovog štetnika je sječa zaraženih stabala i na tom planu smo angažovali značajne kapacitete i uspjeli ga suzbiti”, kaže Mehmedović.

Inače, na području USK postoji preko šest hiljada hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na prostoru Cazina, Bužima i Velike Kladuše. Plodovi kestena su sve više traženi u konditorskoj industriji, a ova vrsta drveta posebno je značajna za pčelare i proizvodnju nadaleko cijenjenog kestenovog meda.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI