Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOrezivanje biljaka u junu - Podstaknite raskošno cvjetanje i rast

Orezivanje biljaka u junu – Podstaknite raskošno cvjetanje i rast

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Važno je da ne orezujete u pogrešno doba godine jer bi to moglo trajno oštetiti biljke. Stručnjak za vrtlarstvo Monty Don podijelio je na svojoj stranici poslove rezidbe koje treba obaviti u junu.

Orezivanje biljaka u junu

1. Glicinija

“Glicinija proizvodi svoje cvjetove na novom rastu, koji izlaze iz izdanaka na glavnim izbojcima”, napisao je stručnjak.

“Kad završe s cvjetanjem, potrebno je sve ovogodišnje (nove) mladice orezati. Ne ostavljajte više od 15 cm rasta. Pritom je potrebno cijelu biljku vezati da nema labavih izdanaka.”

Ako niste sigurni koliko orezati, Monty preporučuje da pogriješite i preslabo odrežete. To znači da se u novoj godini, kada sve lišće odumre, biljka može ponovno orezati, tako što ćete svaki bočni izdanak smanjiti na pet do osam cm.

Pročitajte: OREZIVANJEM i ČUPKANJEM do savršene biljke i maksimalnog PRINOSA!

2. Rano cvjetajuće grmlje

Vrtlari bi ovog mjeseca trebali orezati i cvjetajuće grmove kao što su lažni jasmin (Philadelphus coronarius L.), merala (krušvica, kozja jabučica; lat. Amelanchier), deutzia, vajgela (Weigela florida) i malina (Rubus idaeus L.) .

Svi oni cvjetaju na mladicama uzgojenim prethodnog ljeta, pa je Monty preporučio da ih sada orezujete.

“Ovo će novom rastu dati dovoljno vremena da sazre prije zime i tako rodi najviše cvjetova sljedećeg proljeća. Zrele grmove treba oštro orezati. Orežite većinu cvjetnih stabljika do zdravih novih izdanaka i najstariji rast natrag do baze. Jako zarastao grm takođe treba obnoviti na ovaj postupan način”, savjetuje.

Ako vrtlari imaju mlade grmove, najslabiji rast treba odrezati, a ostatak podrezati samo na oblik i veličinu.

Nakon što su orezane, potrebno ih je plijeviti, zalijevati i malčirati kako bi se uzele poluzrele reznice sa zdravih orezanih stabljika.

Pročitajte: Orezivanje trešnje nakon berbe – Prednosti i način obavljanja

3. Ocvali cvjetovi ruža

Orezivanje ocvalih cvjetova ruže je oblik rezidbe koji uključuje selektivno uklanjanje istrošenih cvjetova s cvijeta.

Prema Montyju, “zaista se isplati” barem jednom sedmično obrezati ruže kako bi se produžilo njihovo razdoblje cvjetanja. Jednostavno otkinite stare cvjetne glavice i odrežite do prvog lista ispod osušenog cvijeta, gdje će izniknuti novi izdanak.

4. Klematis (Clematis montana)

Vrtlari bi takođe trebali orezati pretrpane, mrtve ili bolesne stabljike nakon što završi s cvjetanjem.

Raspetljavanje stabljika može biti nezgodno, ali nije važno gdje se reže, jako dobro podnosi teško orezivanje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI