Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOKRIVILI LAŽNE PROIZVOĐAČE PŠENICE Poljoprivrednici nezadovoljni ukidanjem premije

OKRIVILI LAŽNE PROIZVOĐAČE PŠENICE Poljoprivrednici nezadovoljni ukidanjem premije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Premija od pet pfeniga po kilogramu za proizvedenu i prodatu pšenicu nije ukinuta zbog poljoprivrednika koji su, da bi dobili podsticaje, prijavljivali fiktivne parcele, nego zbog dogovora sa farmerima da se izdvajanja za tekuću proizvodnju smanje u korist povećanja izdvajanja za kapitalne investicije.

To poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, reagujući na tvrdnju iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS da je većina poljoprivrednika kažnjena zbog nekolicine onih  koji nisu sijali pšenici, a koji su prijavili desetine hektara.

Podsjetimo, predsjednik ovog saveza Stojan Marinković nedavno je izjavio da je poljoprivredenicima, uz sve nedaće, došla i kaznena mjera MPŠV.

– To je klasična prevara u poljoprivredi i mislim da nije pošteno što je resorno ministarsatvo ukinulo premiju od pet pfeninga za prodatu pšenicu u ovim uslovima, jer je na neki način većina poljoprivrednika kažnjena na osnovu nekolicine koji su to prouzrokovali – rekao je Marinković.

Dodao je da je ovaj savez apelovao da MPŠV bar ovu godinu zadrži premiju ili da je umanji, jer je, kako je naglasio, njeno ukidanje samo otežalo situaciju poljoprivrednika čiji je rod pšenice prilično smanjen.

– Na prvom narednom sastanku sa ministrom, još jednom ćemo pokušati da iniciramo da se iznađu ta sredstva, da se na neki način izvrši rebalans budžeta za ovu godinu – poručio je Marinković.

U MPŠV za Srpskainfo objašnjavaju da pomenuta premija jeste ukinuta, ali uz dogovor sa poljoprivrednim proizvođačima.

– Isplata premije za pšenicu nije povezana sa kontrolama koje su u vezi sa malverzacijama sa zasijanim površinama. Isplata premije za pšenicu regulisana je Pravilnikom o podsticajima za 2019, a kontrole koje je ove godine sprovela Agencija za agrarna plaćanja RS su u funkciji smanjenja malverzacija – kažu u resornom ministarstvu i dodaju da je u ovoj godini isplaćena premija za proizvedenu i prodatu pšenicu roda iz 2018, i za tu namjenu je iz agrarnog budžeta ove godine isplaćeno 3,1 milion KM.

– Reč je o meri od pet feninga po kilogramu. Osim toga, proizvođačima pšenice isplaćena je i premija za pšenicu roda iz ove godine, za šta je ukupno isplaćeno skoro 3,18 miliona KM, a riječ je o 200 KM po hektaru. Dakle, ove godine proizvođači pšenice su iz agrarnog budžeta na svoje račune dobili skoro 6,3 miliona KM, samo po osnovu premija za pšenicu. Ovo su značajna sredstva koja su izdvojena ove godine za proizvodnju pšenice, i među najvećima su u regionu – naglašavaju u MPŠV.

Podsjećaju da su se, prije nego što je usvojen agrarni budžet, proizvođači gotovo jednoglasno složili da se ove godine na teret tekuće proizvodnje dodatno povećaju sredstva za kapitalna ulaganja.

– MPŠV je, u skladu s tim, za te namjene povećalo izdvajanja na gotovo 12 miliona KM u agarnom budžetu – ističu u ovom ministarstvu.

Rezultati poražavajući

Ministar Boris Pašalić poručio je da će resorno ministarstvo istrajati u borbi protiv lažnih poljoprivrednika, te da su rezultati sa terena u ovom pogledu poražavajući.

– Kontrolama je utvrđeno da je značajan broj farmera u RS, koji su korisnici podsticaja, prikazivao lažne podatke, pogotovo kod podrške za regresirani dizel i proizvodnju pšenice.  Kontrole su pokazale da su neki ili prijavili više usjeva nego što stvarno imaju ili su prijavili usjeve koje uopšte nemaju. Tim ljudima smo uskratili premiju, a dvije godine neće moći da dobiju podsticaj ni po kojem osnovu – rekao je Pašalić za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI