Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOgromni gubici za pčelare: "Štetu će osjetiti i država"

Ogromni gubici za pčelare: “Štetu će osjetiti i država”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Peking — Kinezi, vodeći svjetski proizvođači meda, trenutno se suočavaju s najvećim gubicima u mednoj indtrustriji i to sve zbog koronavirusa.

Kako kaže Jue, pčelar iz Ksinjianga na sjeverozapadu Kine, vlast ih “drži” u kućama, zbog čega ne mogu da odu da nahrane svoje pčele.

Jue ima preko 300 košnica, a ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme, kaže da će ostati bez godišnjeg prihoda, piše Rojters.

“Oprašivanje počinje, a mi nismo sigurni hoćemo li imati koga da pustimo na cvijet. U dobrim godinama zaradim oko 60.000 – 70.000 juana (preko 900.000 dinara). To je težak posao, nekad spavam i u šatoru pored košnica kako bi ih mogao kontrolisati. Niko od mladih ljudi ne želi da se bavi ovim poslom, pa proizvodnja zavisi od nas starih”, rekao je Jue.

Poput njega, Cang Miaojan iz Jinhua u provinciji Cejiang, južno od Šangaja, takođe se bori da dođe do svojih 120 košnica pčela koje gladuju više od 20 dana.

“Mi pčelari uvjek kažemo da se bavimo gorko-slatkim poslom, no ove godine će to vjerovatno biti samo gorko”, rekao je Cang, napominjući kako je virus takođe nanio velike štete u prodaji tokom razdoblja Lunarne nove godine.

Kinesko udruženje pčelarskih nauka pozvalo je sve proizvođače da se jave svojim lokalnim vlastima koje treba da im omoguće odlazak do košnica ili da pošalju nekoga da nahrani pčele, prenosi Energetski portal.

Kineska proizvodnja meda već je smanjena usljed klimatskih promjena, starenja radne snage i prekomjerne upotrebe pesticida. Na godišnjem nivou ova država proizvede oko 500.000 tona meda, odnosno oko četvrtine ukupne svjetske proizvodnje, a najviše izvozi u Evropu i Ameriku, i to preko 100.000 tona. Ukoliko vlasti ubrzo nešto ne preduzmu, medna industrija ove godine pretrpiće velike gubitke.

“I da nas sada puste da odemo da nahranimo pčele, to bi moglo biti prekasno. Divlja slatka maslina (Osmanthus) već cvijeta, možete osjetiti njen miris. Trenutno je najbolja faza cvijetanja, a jednom kada je propustite, morate sačekati iduću godinu. To neće samo nama donijeti štetu nego i državi koja takođe živi od našeg meda”, zaključio je Jue.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI