Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaOgnjen Grahovac najmlađi prodavač povrća na gradiškoj pijaci

Ognjen Grahovac najmlađi prodavač povrća na gradiškoj pijaci

Ljetni raspust trinaestogodišnjeg Ognjena Grahovca, dječaka iz Mokreša kod Gradiške, uveliko se razlikuje od onog koga provode njegovi vršnjaci.

Sa bratom i tri sestre, te samohranom majkom Slobodankom, Ognjen čini šestočlanu porodicu, kojoj je prodaja povrća jedini način za preživljavanje.

Popodne, kada jenjaju temperature Ognjen pomaže majci u berbi paprike,paradajza, krastavaca i drugog povrća, klasiranju, pakovanju i spremanju za pijacu. A onda ujutro u pet sati, kada njegovi vršnjaci spavaju , Ognjen sa majkom ide u Gradišku. Tamo ga čekaju ustaljeni kupci. Vremešni ‘Polo’ im je desna ruka, i prevozno sredstvo i prodajni štand.

-Sad u septembru krećem u osmi razred. Idem u školu ‘Sveti Sava’ u Lamincima. Prosječan sam učenik. Ne može se sve stići i povrće i knjiga, pijaca i malo igre. Moram pomoći majci, nije joj lako. Na pijaci zaradimo  tek toliko da možemo kupiti ono najosnovnije. Ali i ne možemo baš sve, mnogo toga nam nedostaje, kaže uvijek nasmijani Ognjen, prepoznatljiv i po frizuri koju ima većina sportista.

Ognjenova majka Slobodanka priznaje da joj je teško i da uopšte nije svjesna kako sastavlja kraj sa krajem. Djeca su joj čestita i pomažu joj. Najmlađa ćerkica ima tek dvije godine.

-Radimo oko tri dunuma povrća. Ima posla uvijek u bašti, treba sve to zaliti, okopati, obrati.Pomažu mi djeca, Ognjen posebno. Borimo se lavovski, nemamo ni svoj smještaj. Ljetos kada je veliko nevrijeme zadesilo Lamince i Mokreš, prozor je pao i okrznuo Ognjena. Prestravila sam se, ali imali smo sreće, priznaje Slobodanka.

I kupci su zadovoljni povrćem koje im iz desetak kilometara udaljenog Mokreša dovoze Slobodanka i Ognjen. Kažu da su vrijedni i pošteni i da su zbog toga omiljeni među kupcima.

-Boljih paprika nema na cijeloj pijaci nego ovdje kod njih. I krastavci su prvoklasni. Uvijek po nešto kupim od njih, znam da je sve svježe i kvalitetno i da sa tih nekoliko maraka pomažem višečlanu porodicu. Uostalom, ko može proći pored uvijek nasmijanog Ognjena a da nešto ne kupi, kaže jedna starija gospođa. Došla je po paprike za nedjelni ručak i vratila se zadovoljna.

Ognjen Grahovac  tačno zna koliko će puta do naredne školske godine doći na gradišku pijacu. Zna i koliko treba zaraditi za spremanje u školu, patike, po koji slatkiš i garderobu sebi i braći. Na pitanje raduje li se novoj školskoj godini, samo sliježe ramenima uz neprestani osmijeh. Priznaje da se zaželio  drugara  i igre, ali da pojačanim radom mora pomoći majci. Treba obezbijediti ogrevno drvo, hranu i sve ostalo neophodno za veliku, ali skromnu peteročlanu porodicu.

-Volio bih da još više mogu pomoći majci, bratu i sestrama. Radim koliko mogu i koliko ima posla. Kad stasam onda ću nam nabaviti sve ono što nam nedostaje. Često razmišljam o tome. Zamišljam i dres Crvene zvezde za koju navijam. Najljepša je Marinova desetka,  kaže Ognjen, najmlađi i najnasmijaniji prodavač povrća u cijeloj Gradišci.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...