Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOd sada bez obmane potrošača - RS dobila znak za organske proizvode

Od sada bez obmane potrošača – RS dobila znak za organske proizvode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, prateći propise Evropske unije i Zakon o organskoj proizvodnji RS, izradilo je znak za organske proizvode Republike Srpske.
Kako su naveli u ministarstvu, znak, koji moraju da nose svi organski proizvodi iz Srpske, bez obzira na to koja je sertifikaciona kuća izvršila kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, odnosno organskog proizvoda, biće promovisan iduće sedmice.
– Domaći sertifikovani organski proizvod obilježava se entitetskim znakom Republike Srpske i kodom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje – navode u Ministarstvu poljoprivrede, ističući da trgovinske radnje, bilo da je riječ o veleprodajnim ili maloprodajnim objektima, u kojima se prodaju organski proizvodi moraju imati, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu skladištenja, prevozu i stavljanju u promet organskih proizvoda, jasno obilježena mjesta odvojena od drugih proizvoda, kao i na pijacama, bez miješanja sa drugim, odnosno konvencionalnim proizvodima.
Kako ističu, u maloprodajnim objektima potrebno je na vidnom mjestu istaknuti tablu, plakat, odnosno naljepnicu sa oznakom kojom se obilježava organski proizvod.
– Mi u registru koji vodimo imamo oko 100 proizvođača koji su u sistemu organske proizvodnje, ali i periodu konverzije. Različite su vrste proizvodnje i prerade, a od prošle godine imamo i prvu registrovanu stočarsku farmu u Srpskoj – istakli su u ministarstvu.
Da bi neki proizvod bio organski, on mora, kako kaže Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, biti propisno obilježen, kako ne bi došlo do zabune, odnosno zamjene sa konvencionalnim.
– Zbog toga svi organski proizvodi moraju da imaju znak, odnosno markicu koja je dokaz da je proizvod organski, kao i da imaju oznaku sertifikacione kuće koja je izvršila kontrolu i sertifikaciju. Znak nose samo proizvodi koji su proizvedeni po propisima i pravilima organske proizvodnje i za koje je izdat sertifikat od ovlašćene kontrolne organizacije. Svjedoci smo da mnogi proizvođači za svoje proizvode kažu da su organski, a nerijetki i u nazivu svojih gazdinstava ili preduzeća imaju odrednicu, odnosno skraćenicu eko, bio, organik i slično – naglasila je Zec.
Da bi se izbjegle nedoumice, ali i da ne bi došlo do obmanjivanja potrošača u ovakvim slučajevima, analiza, odnosno sastav etikete će pomoći svakom potrošaču da prepozna organski proizvod.
– Da bi se potrošači informisali i da se ne bi dovodili u zabludu, potrebno je konstantno raditi na informisanju o tome šta je organska proizvodnja i na koji način prepoznati organski proizvod – kazala je Zec.
Vlasnik banjalučke firme Prirodno bilje Nedeljko Kusturić istakao je da je znak potvrda da su ispoštovani svi principi organske proizvodnje.
– Trebalo nam je više godina truda da bismo dobili svoj znak, koji je, između ostalog, dokaz kvaliteta – kazao je Kusturić.
Rezultat
Dragana Zec je objasnila da se u organskoj proizvodnji izbjegava upotreba mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu bilja, aditiva za stočnu hranu i slično.
– Rezultat organske proizvodnje hrane je ukusan, bezbjedan proizvod, visoke hranljive vrijednosti, bogat vitaminima, kao i mikro i makroelementima. Zbog svega navedenog, organska proizvodnja je sve više interesantna tema, kako za proizvođače, tako i za potrošače – kazala je Zec.]
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI