Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOd sada bez obmane potrošača - RS dobila znak za organske proizvode

Od sada bez obmane potrošača – RS dobila znak za organske proizvode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, prateći propise Evropske unije i Zakon o organskoj proizvodnji RS, izradilo je znak za organske proizvode Republike Srpske.
Kako su naveli u ministarstvu, znak, koji moraju da nose svi organski proizvodi iz Srpske, bez obzira na to koja je sertifikaciona kuća izvršila kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, odnosno organskog proizvoda, biće promovisan iduće sedmice.
– Domaći sertifikovani organski proizvod obilježava se entitetskim znakom Republike Srpske i kodom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje – navode u Ministarstvu poljoprivrede, ističući da trgovinske radnje, bilo da je riječ o veleprodajnim ili maloprodajnim objektima, u kojima se prodaju organski proizvodi moraju imati, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu skladištenja, prevozu i stavljanju u promet organskih proizvoda, jasno obilježena mjesta odvojena od drugih proizvoda, kao i na pijacama, bez miješanja sa drugim, odnosno konvencionalnim proizvodima.
Kako ističu, u maloprodajnim objektima potrebno je na vidnom mjestu istaknuti tablu, plakat, odnosno naljepnicu sa oznakom kojom se obilježava organski proizvod.
– Mi u registru koji vodimo imamo oko 100 proizvođača koji su u sistemu organske proizvodnje, ali i periodu konverzije. Različite su vrste proizvodnje i prerade, a od prošle godine imamo i prvu registrovanu stočarsku farmu u Srpskoj – istakli su u ministarstvu.
Da bi neki proizvod bio organski, on mora, kako kaže Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, biti propisno obilježen, kako ne bi došlo do zabune, odnosno zamjene sa konvencionalnim.
– Zbog toga svi organski proizvodi moraju da imaju znak, odnosno markicu koja je dokaz da je proizvod organski, kao i da imaju oznaku sertifikacione kuće koja je izvršila kontrolu i sertifikaciju. Znak nose samo proizvodi koji su proizvedeni po propisima i pravilima organske proizvodnje i za koje je izdat sertifikat od ovlašćene kontrolne organizacije. Svjedoci smo da mnogi proizvođači za svoje proizvode kažu da su organski, a nerijetki i u nazivu svojih gazdinstava ili preduzeća imaju odrednicu, odnosno skraćenicu eko, bio, organik i slično – naglasila je Zec.
Da bi se izbjegle nedoumice, ali i da ne bi došlo do obmanjivanja potrošača u ovakvim slučajevima, analiza, odnosno sastav etikete će pomoći svakom potrošaču da prepozna organski proizvod.
– Da bi se potrošači informisali i da se ne bi dovodili u zabludu, potrebno je konstantno raditi na informisanju o tome šta je organska proizvodnja i na koji način prepoznati organski proizvod – kazala je Zec.
Vlasnik banjalučke firme Prirodno bilje Nedeljko Kusturić istakao je da je znak potvrda da su ispoštovani svi principi organske proizvodnje.
– Trebalo nam je više godina truda da bismo dobili svoj znak, koji je, između ostalog, dokaz kvaliteta – kazao je Kusturić.
Rezultat
Dragana Zec je objasnila da se u organskoj proizvodnji izbjegava upotreba mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu bilja, aditiva za stočnu hranu i slično.
– Rezultat organske proizvodnje hrane je ukusan, bezbjedan proizvod, visoke hranljive vrijednosti, bogat vitaminima, kao i mikro i makroelementima. Zbog svega navedenog, organska proizvodnja je sve više interesantna tema, kako za proizvođače, tako i za potrošače – kazala je Zec.]
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...