Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOčekuje se povećanje sjetvenih površina u RS - Poljoprivredne apoteke snabdjevene repromaterijalom

Očekuje se povećanje sjetvenih površina u RS – Poljoprivredne apoteke snabdjevene repromaterijalom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljećno sunce izmamilo je u njive ratare širom Republike Srpske koji pripremaju dužu brazdu i siju povrće što je siguran znak da će hrane biti dovoljno na domaćim trpezama.
Situacija u vezi sa širenjem virusa korona nije omela domaće poljoprivrednike koji uveliko siju krompir, luk, kupus i ostalo povrće.
Poljoprivrednik iz Gradiške Dane Paspalj kaže za Glas Srpske da u potkozarskim selima život nije stao zbog virusa, te da je sjetva povrća u punom jeku.
– Krompir ćemo idućih dana zasijati na 140 dunuma, a luk smo već posijali na oko osam, a pšenicu na sedam hektara. Ako nas vrijeme posluži godina će biti rodna, hrane neće manjkati – istakao je Paspalj.
Ovaj domaćin kaže da među poljoprivrednicima nema panike i da svi obavljaju svoje uobičajene poslove na njivama i u baštama.
Pune ruke posla ovih dana imaju i poljoprivrednici u Lijevče polju koji ističu da sjemenskog materijala ima dovoljno i da planiraju zasijati veće površine nego lani.
– Luk smo odavno zasijali, a sjetva krompira je u punom jeku. Vrijeme nam ide naruku i već idućih dana planiramo iznositi kupus na njivu, dok će paprika i paradajz još malo sačekati – ispričao je za Glas Srpske poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac.
Krompira koji je neizostavna namirnica u domaćoj kuhinji neće manjkati ni u rogatičkim selima jer se tamošnji ratari uveliko pripremaju za sjetvu tog povrća.
– Poljoprivrednici nisu i neće pokleknuti pred nedaćama. Svako domaćinstvo planira da zasije više povrća, neka se nađe. Ne znamo šta vrijeme nosi, ali smo sigurni da će hrane biti – rekao je Rogatičanin Dragomir Džida koji krompir planira zasijati na oko 25 hektara.
I u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da očekuju povećanje sjetvenih površina.
– Poljoprivredne apoteke su snabdjevene repromaterijalom, a evidentna je i povećana potražnja za sjemenima što nam potvrđuje da će uz lijepo vrijeme biti zasijano više hektara – naveli su u resornom ministarstvu. Podsjetili su da su svi podsticaji za prošlu godinu isplaćeni u rekordnom roku, kao i da je već isplaćeno oko devet miliona maraka podsticaja za ovu godinu, a sve u cilju da se poljoprivrednicima olakšaju uslovi proljećne sjetve.
– Mnogi su zasijali bašte i rade punom parom. Hrane će sigurno biti – istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Radna snaga
 
Dane Paspalj ističe da je i za poljoprivrednike najveći problem nedostatak radne snage.
– Sela su ionako poprilično pusta i teško je obezbijediti radnike za sve poslove na njivi, a i prema preporukama nadležnih sva masovnija okupljanja su zabranjena, pa svako za sebe radi koliko može – rekao je Paspalj.
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...