Srijeda, 29 Novembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteObrada zemljišta: Vrijeme i načini obrade

Obrada zemljišta: Vrijeme i načini obrade

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osnovna obrada zemljišta predstavlja prvu fazu stvaranja povoljnog supstrata za ganje biljaka.

Glavni zadatak osnovne obrade je zahvatanje i prevrtanje sloja zemljišta u kome će biti izmiješani i homogenizovani žetveni ostaci sa biljnim hranivima koja se u zemljište unose neposredno prije oranja. U kultivisanom sloju zemlje koji je prethodno prevrnut i obogaćen biljnim asimilativima razvijaće se i glavna masa korijenovog sistema gajenih biljaka.

Osnovna obrada zemljipta npr. za pšenicu , može se u zavisnosti od predusjeva, izvesti na dva osnovna načina:

  1. Klasična osnovna obrada ili oranje plugovima sa prevrtanjem plastice i zaoravanje žetvenih ostataka predusjeva, mineralnih hraniva i poniklih korova.
  2. Obrada zemljišta bez prevrtanja plastice, odnosno razrivanje čizel plugovima.

Koji sistem osnovne obrade ćemo odabrati zavisi od predusjeva, od obezbijeđenosti zemljišta vodom, količinom padavina tokom vegetacionog perioda, strujanja vazduha, ishrane biljaka i fizičkih osobina zemljišta.

Osnovnu obradau posle usjeva kasne jesenje berbe izvodimo u jednom prohodu plugovima na dubinu od 20 do 25 cm uz istovremeno zaoravanje mineralnih NPK đubirva i žetvenih ostataka predusjeva. Ukoliko su predusjevi pšenici usjevi koji ranije, tokom ljeta sazrijevaju (pasulj,repice,grašak…) osnovnu obradu treba obaviti u dva poteza:

  1. Prvo plitko zaoravanje žetvenih ostataka raoničnim plugovima na dubinu oko 15 cm i neposredno posele brebe predusjeva.
  2. Duboku osnovnu obradu 20 do 25 cm sa zaoravanjem mineralnih NPK hraniva.

Duboko oranje posle berbe predusjeva ranioje jesenje berbe izvodi se krajem septembra ili početkom oktobra. Klasično oranje sa prevrtanjem plastice i zaoravanjem žetvenih ostataka i mineralnih đubirava u praksi je načešće prihvaćen način obrade zemljišta. U tu svrhu korste se klasični plugovi koji po konstrukciji radnog tijela mogu biti raonični, diskosni ili tanjirasti.

Ukoliko je osnovana obrada zemljišta izvedena nekvalitetno i na suvom zemljištu ili su žetveni ostaci predusjeva slabo zaorani neophodna je dubinska obrada. Ona ima za cilj da koriguje nekvalitetno izvedenu osnovnu obradu zemljišta i izvodi se u zavisnosti od opšteg stanja oranja, tanjiračama, rotacionim sitnilicama ili ravnjačima.

Neposredno pred sjetvu izvodi se fina predsjetvena priprema zemljišta kako bi se formirao sloj rastresite zemlje dubine 4-6 cm.

PROČITAJTE:

Uticaj POPLAVA na biljke i zemljište!

LUPINA – Stanovnik bašte koji prirodno poboljšava zemljište

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI