Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoObnovljena Farma krava Romanija oživljava stočarstvo ovog kraja

Obnovljena Farma krava Romanija oživljava stočarstvo ovog kraja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Farma Romanija je jedna od najvećih farmi muznih grla Sarajevsko-romanijske regije i predstavlja veliki značaj za Sokolac, a i samu regiju.

Poslovanje farme je oživjelo nakon što je 2014. godine zapuštenu prijeratnu farmu za 232.300 KM kupilo banjalučko preduzeće TC Zona, u čijem sastavu danas i djeluje.
– Kada smo kupili farmu bila je poprilično devastirana. Prvo što smo uradili je obnova štale za muzna grla kapaciteta 240 grla. Nabavljen je sistem za mužu od firme De laval i plaćen je 120.000 KM. Takođe smo renovirali objekat porodilišta, objekat mljekare i dio telećarnika. Investicija je iznosila blizu 400.000 KM – ističe za eKapiju Nikola Planinčić, direktor poslovne jedinice TC Zona, Farme Romanija.
Uz sve to iz Austrije je uvezeno 60 visokosteonih junica koje su plaćene 300.000 KM. Trenutno je na farmi zaposleno deset radnika, od toga jedan doktor veterine, jedan magistar ekonomije, jedan veterinarski tehničar, poljoprivredni inžinjer i fizički radnici.
Kako kaže Planinčić dosadašnjim radovima su prezadovoljni, jer uradili su više nego što su i planirali.
On dodaje da investicija ove godine nije bilo u velikoj mjeri, te da su nabavili dva traktorska priključka.
– Što se tiče povećanja stočnog fonda ostavljeno je 18 junica iz sopstvene proizvodnje.
Koncesija za uzgoj djeteline i ispašu krava
Farma Romanija dobila je koncesiju na 450 ha poljoprivrednog zemljišta na Glasinačkom polju na 15 godina, a imaju i dio od 150 ha za koji je dogovoren zakup od Opštine Sokolac na osam godina.
– Na zemljištu je zasijano 350 ha djetelinsko travnih smjesa, 100 ha silažnog kukuruza, a ostatak koristimo za ispašu stoke.
Kako kaže Planinčić sa opštinom imaju veoma dobru saradnju.
– Imamo čestu komunikaciju sa načelnikom Bjelicom, upoznat je sa našim problemima i pomaže koliko je u njegovoj moći.
Sarajevskoj mljekari Milkos farma dnevno isporučuje 800 litara sirovog mlijeka, a u tovu imaju trenutno 35 junadi, prosječne težine oko 500 kg.
Budući planovi se zasnivaju na povećanju mlječnosti i broja grla.
Planinčić dodaje da je područje Sokoca veoma pogodno za bavljenje stočarstvom i poručuje da bi u ovoj oblasti trebalo da se povećaju podsticaji od države kao i da se obezbjedi plasman tovnih bikova.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI