Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiObilne padavine ugrozile usjeve i zasade - od pšenice, preko krompira do...

Obilne padavine ugrozile usjeve i zasade – od pšenice, preko krompira do voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod ovakvih uslova kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva/zasada od štetnih organizama.

Zbog velike količine padavina u posljednjih nekoliko dana i visoke relativne vlažnosti vazduha ubrzalo je razvoj patogena prouzrokovača različitih vrsta biljnih bolesti. Tu spadaju prouzrokovači truleži, plamenjača, bakterioznih oboljenja i drugi, koji mogu dovesti kako do smanjenja prinosa tako i do smanjenja kvaliteta plodova, navodi Republički hidrometeorološki zavod RS. Ugroženi su sljedeći usjevi i zasadi:

Pšenica i ječam – od prouzrokovača šturosti klasa (Fusarium graminearum) kako zbog smanjenja prinosa tako i zbog mogućnosti sinteze mikotoksina i od prouzrokovača rđe (Puccina spp.)

Krompir, paradajz, luk, krastavac i drugo povrće – od različitih vrsta prozuzrokovača plamenjača(Phthytophthora infestans, Peronospora destructor, Pseudoperonospora cubensis i dr.) kao i patogena prouzrokovača pjegavosti (Alternaria solani, Alternari porri, Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i dr.)

Jabučasto voće – od prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pyrina)

Koštičavo voće – od različitih vrsta prouzrokovača truleži plodova (Monilinia spp.) i patogena lista (Stigmina carpophila, Blumeriella jaapii dr).

Jagodičasto voće – od prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) i drugih patogena (Dydimella applanata, Septocyta ruborum, Kuehneola uredinis)

Kod ovakvih uslova kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva/zasada od štetnih organizama:

  • Spiranje prethodno nanijetih pesticida
  • Kontinuirani povoljni uslovi za ostvarenje infekcija
  • Nemogućnost blagovremenog ulaska u parcele i sprovođenje hemijskih mjera njege i zaštite.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI