Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNjega jagode posle berbe: Zakidanje stolona

Njega jagode posle berbe: Zakidanje stolona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagoda je voćka sa najkaćim životnim vijekom. U zavisno od sorte i načina gajenje može da se obezbijede i dvije berbe godišnje. Da bi se iskoristili svi potencijali ne treba zapostaviti njegu nakon berbe, u koju spada i zakidanje stolona.

Produkcija stolona i živića u proizvodnim zasadima jagoda zavisi od više faktora, kao što su sorta, tip zemljišta, koliko je obezbijeđeno vode, ishranjenost bokora… Stoloni se počinju intezivno razvijati nakon završetka berbe jagoda, od juna do septembra.

Pročitajte: Čime “hraniti” jagode? Dajte im samo 3 doze ove mješavine i one će roditi kao nikada prije

Upravo u tom period potrebno je redovno ih zakidati, u fazi kada dostignu dužinu 10-15 cm. Pošto se razvijaju trošeći hranu od matične biljke, slabe njen razvoj i negativno utiču na prinos i kvalitet plodova u narednoj godini. Primjenom ove pomotehničke mjere prinos se može povećati i do 50 posto u odnosu na zasade gdje su stoloni pušteni da se slobodno razvijaju.

Stoloni se ne zakidaju jedino u slučaju kada se koriste za podizanje novog zasada. Uslov za to je da su dobrog zdravstvenog stanja. Uklanjanje stolona se obavlja ručno makazama ili nožem. Ne preporučuje se čupanje kako ne bi došlo do povređivanja čitave biljke. U zasadima u kojima se ne koristi malč folija uklanjanje stolona se može obaviti mehanizovano – prilikom međuredne obrade.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI