Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img

Njega i rezidba grmolikih ruža

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako bi ruže zasjale u svom punom sjaju obavezna je redovna prihrana i orezivanje. Na koji način i kojim intenzitetom orezujemo ruže zavisi od vrste.

Floribunde i čajevke orezuju se na drugačiji način od grmolikih ruža.

Grmolike ruže treba jednom do dva puta godišnje prorjeđivati i uklanjati ocvale cvjetove ili cijelu kiticu na kojoj je bio cvat.

Pročitajte: Razmnožavajte ruže iz SJEMENA: Prve latice će se pojaviti jako brzo čak i kućnim uslovima

Jesensko orezivanje grmolikih ruža

Grmolike ruže u pravilu narastu oko 2 metra pa je zima vrlo opasna za njih. Ako tokom zime napadaju velike količine snijega postoji opasnost od loma izboja. S toga bi tokom jeseni grm ruže trebalo skratiti na visinu od 70-80 cm.

Proljetno – glavno orezivanje ruža

Na proljeće (sredina marta) kada prođu opasnosti od snijega i proljetnih mrazeva pristupa se pravoj rezidbi.

Prvo se odstrane svi suvi, krhki, bolesni i oštećeni izboji i ocvale metlice jer tim zahvatom pomlađujemo grm biljke. Poželjno je u nivou tla ukloniti oko 30% izboja. Ostali izboji se režu na visinu 40-60 cm.

Obratite pažnju ima li starih, debelih izboja koji na sebi nose ocvale grane (izgleda kao metlica), a nisu potjerali novi, mladi izboji. Ako uočite takve izboje odsijecite ih.

Pročitajte: Crna pjegavost lista ruže – Bolest zbog koje ruža slabije cvjeta

Savjet

Kako bi najlakše odredili kada je pravo vrijeme za proljetnu rezidbu pričekajte da krenu tjerati prvi izboji, tako nećete odrezati izboj za koji ste možda mislili da je smrznuo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI