Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNema radnika ni za dnevnicu od 40 KM

Nema radnika ni za dnevnicu od 40 KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nedostatak radne snage najveći je problem proizvođača malina na području bratunačke i srebreničke općine. Prinuđeni su berače tražiti putem javnog oglasa, ali i društvenih mreža.

Malinari beračima nude 70 do 80 feninga po kilogramu ubranih malina ili fiksnu dnevnicu od 40 maraka. Osim toga, nude hranu i besplatan prevoz do plantaža. I pored ovakve solidne ponude, malinari kažu da je berače veoma teško naći.

Berači kažu da je to izuzetno težak i malo plaćen posao. Radi se od jutra do mraka, dobar berač za dan najviše može ubrati 100 kilograma, a prosječan duplo manje, piše Avaz.

Ivan Stojanović, poznati bratunački malinar i predsjednik Udruženja malinara „Vilamet“ za opštine Bratunac, Srebrenicu i Miliće, kaže da ove godine, kao nikada ranije, berači izbjegavaju ulaziti u plantaže.

– Malina je kultura čija berba ne može čekati. Ona se bere svaki dan, a zbog nedostatka berača, dosta će ovih plodova istrunuti na granama. Osim tog problema, tu je i još nepoznata cijena otkupa. Neki otkupljivači su najavili da će ovogodišnja cijena malina biti 2,5 maraka po kilogramu. Svi će zaraditi osim nas proizvođača ovog jagodičastog voća – kaže Stojanović.

Dodaje da nije problem uskladiti ove proizvode, jer na području ove regije ima dosta hladnjača. Problem je, naglašava, niska cijena i čekanje naplate za predate proizvode. Ističe da ovogodišnji kvalitetan rod zahtijeva višu cijenu.

Izvor: Avaz.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI