Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Nema pomora pčela u BiH

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Iako se pčelari iz Hrvatske i Srbije žale kako u svojim košnicama primjećuju pomor pčela, a kao mogući razlog tamošnji stručnjaci navode visoke temperature, ali i prekomjerenu upotrebu pesticida u poljoprivredi, u BiH kod pčelara stanje nije alarmantno.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, kaže da su imali slučajeve da su pčele uginule od pesticida, ali da to još nije alarmantno, te da se podaci o ovome iz lokalnih zajednica još sakupljaju.

“Ima nekog trovanja pčela pesticidima, ali ne u intenzitetu i mjeri kao u susjednim zemljama. U Hrvatskoj ima pomora, jer je tamo intenzivna proizvodnja žitarica, dok mi nismo neka poljoprivredna sila”, smatra Deljo.

Obrad Ninković, iz Udruženja pčelara “Leotar” Trebinje, kaže da kod njih nije bilo slučajeva pomora pčela.

“Kod nas pčele stradaju isključivo zbog zaraženosti varova, odnosno ako pčelar nije uradio ono što je trebalo u julu i avgustu”, kazao je Ninković.

U Gradišci kažu da je uginuća pčela bilo tokom zimovanja, ali da stanje nije katastrofalno.

“Pčele su uginule iz više razloga i uglavnom tamo gdje je bio prošle godine šumski med. On je težak za zimovanje i pčele uginu usljed hranjenja takvim medom, zatim nedostatak hrane”, rekao je Slavko Vidović, član Udruženja pčelara “Amorfa”.

Dodao je da ima ovih dana sporadičnih slučajeva bolesti američka trulež, što je najopasnija bolest pčela, a to se sanira uz akciju inspektora, veterinara i pčelara.

“Radi se o bakteriji koja uzrokuje truljenje pčelinjeg legala, ima svoje spore koje su teško uništive, mogu egzistirati 30 godina i da se opet pojave, za nju nema lijeka i jedini način je spaljivanje kompletnog društva s pčelama”, kaže Vidović.

Dodao je da je ipak trovanje pesticidima kod pčela konstantno prisutno, s tim da u ekstremnim slučajevima dođe do pomora, dok u blažim slučajevima pčelinja društva slabe.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI