Najnovija tehnologija za zaštitu pšenice i ječma stigla u Srbiju – Systiva BASF tretira sjeme, a štiti list

Stručnjaci njemačke hemijske kompanije BASF predstavili su u Novom Sadu, pred više od 200 domaćih poljoprivrednika, najsavremeniju tehnologiju zaštite strnih žita – Systiva fungicid. Iz BASF-a kažu da je ovaj način zaštite pšenice i ječma, kao pionir u svojoj kategoriji, inovacija koja predstavlja pravi progres u nauci.

– U pitanju je inovativno rješenje koje tretira sjeme, a štiti list, što će zaštitu strnih žita učiniti jednostavnijom i sigurnijom za poljoprivredne proizvođače. Systiva se iz sjemena kreće u nadzemne dijelove biljke i obezbjeđuje višemjesečnu zaštitu pšenice i ječma. Na taj način, usjev je zaštićen od samog početka i od pojedinih bolesti koje se prenose sjemenom i zemljištem. Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je što, u optimalnim godinama, sa uobičajenim pritiskom bolesti, može zamijeniti prve proljećne tretmane, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da, vrlo često, u rano proljeće, vremenski uslovi ne dozvoljavaju blagovremeni ulazak u njivu, što u značajnoj mjeri otežava zaštitu – objašnjava Andrija Lilić iz BASF-a.
Systiva je značajna i zato što štiti usjeve od različitih bolesti koje su do sad napadale usjeve u Srbiji, a kao što su rđa, siva i smeđa pjegavost pšenice, kao i mrežasta i sočivasta pjegavost kod ječma.
Lilić ističe da su mnogobrojni ogledi pokazali da je sjeme tretirano sa Systiva inovacijom zdravije, i da osim zaštite, Systiva podstiče biljku da razvije zdrav i snažan korjenov sistem, što samim tim dovodi do boljeg usvajanja vode i hranljivih materija iz zemljišta:
– Pokazalo se da gajena biljka lakše i sigurnije prezimljava, intenzivnije bokori i da je, samim tim, otpornija na nepovoljne uslove kao što su visoke ili niske temperature, duži sušni period i drugi stresni faktori.
Todor Evtimov iz BASF-a Bugarska je predstavio rezultate višegodisnjih istraživanja na području našeg regiona, a Andrija Lilić je zaključio da poboljšana otpornost biljke utiče na povećanje broja poniklih biljaka u uslovima hladnog vremena što je posebno značajno za države koje privredu, dobrim dijelom, zasnivanju na poljoprivrednoj proizvodnji kao što je Srbija.
Izvor: eKapija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO