Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajbolji načini za uzgoj prekrasnih dalija

Najbolji načini za uzgoj prekrasnih dalija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dalije su prekrasne biljke koje su popularne među vrtlarima zbog svojih velikih, svijetlih cvjetova i širokog raspona boja i oblika. Međutim, neki vrtlari se možda osjećaju preplašeno uzgojem dalija zbog njihove reputacije kao osjetljivih biljaka koje zahtijevaju puno brige i pažnje. Srećom, uz nekoliko jednostavnih koraka i osnovnih znanja, možete uživati u prekrasnim dalijama u vašem vrtu.

Priprema tla

Prije sadnje dalija, važno je osigurati da imaju dobro pripremljeno tlo. Idealno tlo za dalije trebalo bi biti duboko, dobro drenirano i bogato hranjivim materijama. Najbolje je posaditi dalije na mjestu koje je osunčano najmanje šest sati dnevno. Takođe, ako vaše tlo nije idealno, možete dodati malo komposta ili đubriva za poboljšanje zdravlja tla.

Sadnja

Nakon pripreme tla, vrijeme je za sadnju dalija. Najbolje vrijeme za sadnju dalija je nakon što je prošla opasnost od mraza, obično sredinom maja. Sadite dalije na dubini od 10-15 cm i razmaknite ih 30-45 cm jedna od druge, ovisno o veličini vrste dalije.

Briga o biljkama

Nakon sadnje, dalije će rasti brzo i zahtijevati redovnu njegu kako bi bile zdrave i cvjetale obilno. Važno je redovno zalijevati biljke tokom sušnog razdoblja kako bi se tlo održavalo vlažnim, ali ne preplavljeno. Također, uklanjanje uvelih cvjetova omogućit će biljkama da stvaraju nove cvjetove.

Jedan od najvažnijih aspekata njege dalija je kontrola štetočina i bolesti. Neke uobičajene štetočine koje napadaju dalije su lisne vaši i puževi. Zaštita biljaka pesticidima može biti korisna, ali najbolji način za kontrolu štetočina je ručno uklanjanje inficiranih dijelova biljaka. Također, važno je ukloniti biljne ostatke u jesen kako bi se spriječila zaraza bolestima sljedeće godine.

Dalije će cvjetati tijekom ljeta i jeseni, a cvjetovi mogu biti raznih oblika i boja. Odaberite sorte koje vam se najviše sviđaju i koje se najbolje uklapaju u vaš vrt. Možete ih posaditi pojedinačno ili ih grupirati zajedno za veći učinak.

Kada se cvjetovi počnu sušiti, orežite ih kako biste potaknuli nove cvjetove. Takođe, kada dođe vrijeme za zimu, iskopajte lukovice i spremite ih na suvo i hladno mjesto. Sljedeće godine, možete ih ponovno posaditi i uživati u novom cvjetanju.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI