Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNajavljena najveća plantaža lješnika u BIH

Najavljena najveća plantaža lješnika u BIH

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ova proizvodnja planirana je već par godina.

Ideja je protekla od naših prijatelja iz Italije, Fondacija SIE Onlus Alessandria. Prije nešto više od dvije godine boravili smo u Italiji. Tada smo obišli njihove plantaže lješnika u regiji Pijemont s ciljem upoznavanja tehnologije uzgoja i prerade lješnika.

Prošle jeseni imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz Italije, Alberto Pansecchi doktora agronomije i stručnog savjetnika za plantaže lješnika.

Višednevnim radom na terenu analizirani su uslovi za uzgoj Lješnika na području opštine Donji Vakuf. Nakon pozitivnih nalaza određena je lokacija i izvršena je priprema zemljista površine 30 dunuma ili 3 hektara za sadnju lješnika, koja je planirana za mjesec april.

Prijateljii iz Italije će obezbjediti sadnice lješnika za ovu našu proizvodnju.

Veliku podršku za ovu ideju pruža i načelnik opštine Donji Vakuf, Huso Sušić.Rekao nam je Nermin Šutković, direktor Zemljoradničke zadruge „AT“ Donji Vakuf.

Pored plantaže uzgoja lješnika u Zemljoradničkoj zadruzi „ AT“ Donji Vakuf planiraju podizanje i rasadnika lješnika. S ciljem pružanja kvalitetnog sadnog materijala svim zainteresovanim proizvođačima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI