Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNa nekim farmama prasići već razgrabljeni

Na nekim farmama prasići već razgrabljeni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste pomislili da je još rano da se naručuje prase za pravoslavni Božić, ljuto se varate. Na nekim farmama prasići su već odavno razgrabljeni, dok u pečenjarama tvrde da će ih biti, ali niko ne zna po kojoj cijeni. Sve su prilike da će božićna pečenica ove godine biti – paprena!

U Trnu, na farmi svinja Kazneno popravnog zavoda Tunjice – Banjaluka, prasića za božićnu pečenicu nestalo je još sredinom novembra, saznaje Srpskainfo. “Zatvorski” prasići su već odavno u Banjaluci i okolini poznati po kvalitetu i stabilnim cijenama, pa su domaćini koji unaprijed planiraju trpezu za veliki praznik na vrijeme rezervisali svoj primjerak.

I na nekim privatnim farmama u okolini Banjaluke prasići su rasprodati ili “bezecovani”.

Aleksandar Kostić, vlasnik jedne od pečenjara u Banjaluci, obećava da će svojim mušterijama obezbijediti dovoljno prasića, ali narudžbe prima tek poslije Nove godine.

Ne znamo unaprijed kolika će biti cijena. Sada se mala prasad prodaje po 5,5 KM žive vage, ali ne možemo garantovati da će tako biti i pred Božić.

Kaže Kostić.

U pečenjari porodice Mitrović već primaju narudžbe, ali “na neviđeno”, bar što se tiče cijene.

Male prasadi nemamo, ona malo veća, od 25 do 35 kilograma, sada se prodaju po 5,5 KM žive vage. Šta će biti za nekoliko dana, vidjećemo.

Kažu u ovoj pečenjari.

Procjenjuje se da će prasići za božićnu pečenicu koštati od 6 do 7 KM po kilogramu žive vage, zavisno od veličine praseta. Uz to valja platiti 5 do 10 KM za pregled mesa na trihinelu, plus jednu KM po kilogramu za pečenje, jer mnogi danas odustaju od starog običaja da se božićna pečenica peče kod kuće ili na svom imanju.

Tako računica pokazuje da za prasence od 20-ak kilograma valja obezbijediti oko 170 KM, što je priličan trošak.

Izvor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI