Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMirisni putevi - nova turistička atrakcija u Hercegovini

Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon vinskih cesta, Hercegovina dobija mirisne puteve. To je nova turistička atrakcija juga zemlje. Hercegovina tako sada turiste privlači ljekovitim biljem i pripravcima, a, aromaterapija je nešto što, kažu, treba doživjeti.

Lavanda, smilje, ruzmarin, žalfija, samo su četiri od 250 vrsta ljekovitog bilja u Hercegovini. Upravo bi ljekovito bilje moglo biti povod za razvoj nove grane turizma u Hercegovini.

– Za sve vrste turizma za koje ima potencijal, treba ih razvijati, tako isto i mirisne puteve – kazala je Nikolina Dervišević, stručni saradnik Turističke organizacije Trebinje.

A ljekovito bilje nisu samo čajevi. Tu su i eterična ulja, biljne kapi, kozmetički proizvodi. Tako, ilustracije radi, tek 20 odsto potreba farmaceutske industrije Bosne i Hercegovine se zadovoljava od domaće proizvodnje, a sve ostalo se uvozi.

To je sasvim dovoljan razlog da se započne s plantažnim uzgojem ljekovitog bilja. Jedna od takvih plantaža je u okolini Ljubinja.

– Svakako nije jednostavno, mi sarađujemo sa velikim brojem instituta i ta proizvodnja je dosta komplikovana. U našoj firmi imamo i agronoma Slobodanku Popović i ona je jedna od prvih agronom koja je na ovim prostorima proizvela sadnicu smilja – kazala je Slobodanka Dangubić, kontrolor proizvodnje ljekovitog bilja.

Eterična ulja uvode nas u svijet mirisa ili aromaterapije. Stručnjaci kažu da sastav samo jednog eteričnog ulja može da pomogne kod deset različitih vrsta bolesti.

– Aromaterapija je blaga i neinvaziona metoda liječenja i uopšte podržavanja čovjeka i čuvanja imuniteta i čovjekovog zdravlja. Mi aromaterapijom ne možemo da naškodimo čovjeku, a ljudi jako lijepo reaguju na aromaterapiju i u jednoj su lijepoj sinergiji – rekla je Mirela Kovačević, porodični aromaterapeut.

Trebinje je tako uz mediteransku klimu, blizinu mora, bogato vjersko i istorijsko naslijeđe, te dobro vino i hranu, turistima ponudilo i ljekovito bilje.

Izvor: bhtr

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI