Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMaslinovo ulje (ni)je uvijek zdrava opcija

Maslinovo ulje (ni)je uvijek zdrava opcija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako maslinovo ulje spada u red zdravih namirnica, ipak ga treba koristiti oprezno jer u nekim situacijama može donijeti više štete nego koristi

Iako je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne biste trebali koristiti.

Maslinovo ulje za prženje

Izuzetno je dobro za zdravlje srca, no postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je prevenirati potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrijavanjem uništavamo strukturu ulja. Umjesto toga, radije ga koristite kao “začin” gotovom jelu.

Pročitajte: Recept za ulje protiv bolova – Lavanda, kamfor i maslinovo ulje

Za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti ga u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno uljiti. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima.

Maslinovo ulje za lice

Mnogi koriste ovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili njegu kože. Međutim, kada je riječ o licu, treba ga izbjegavati! Razlog tome jeste što je ono gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama trebaju izbaciti iz svoje kozmetičke rutine, piše Centar zdravlja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...