Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoMaknuli iz prometa 471 kg meda - problematičan domaći med

Maknuli iz prometa 471 kg meda – problematičan domaći med

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ispitivanjem u akreditovanoj laboratoriji utvrđeno je da četiri uzorka domaćeg meda ne zadovoljavaju propisane parametre kvaliteta (dva uzorka po dva parametra, te dva po jednom parametru), stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Federalni veterinarski inspektori su krajem prošle godine u trgovačkim centrima u Federaciji BiH uzeli šest uzoraka meda (pet domaćih proizvođača i jedan uvozni), radi ispitivanja na tri osnovna parametra kvaliteta.

Ispitivanjem u akreditovanoj laboratoriji utvrđeno je da četiri uzorka domaćeg meda ne zadovoljavaju propisane parametre kvaliteta (dva uzorka po dva parametra, te dva po jednom parametru), stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Daljnim inspekcijskim postupanjem, van prometa je stavljen 471 kg meda koji ne ispunjavaju propisanu kvalitetu. O daljnjem postupanju inspektora potrošači će biti redovno informisani, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Velik je ovo udarac za domaću proizvodnju meda. Naime, često sumnjamo u med koji dolazi iz uvoza, a većina pčelara uvijek poziva kupce da med kupuju od provjerenih proizvođača, najbolje na kućnom pragu.

Patvoreni med velik je problem kako za pčelare, tako i za kupce jer je, podsjetimo, med treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori. Još 2017. godine su pčelari upozori europarlamentarce na smanjenje broja pčelinjih zajednica, ali i na pad proizvodnje meda u EU, kao i na povećanje uvoza meda. S obzirom na ubrzanje znatnog uvoza kineskoga meda tijekom proteklih petnaest godina, ali i nižu otkupnu cijenu meda od stvarnih proizvodnih troškova u EU te lošu kvalitetu uvoznog meda koji nije prirodan već je dobiven “manufakturnom proizvodnjom”, Evropskoj je komisiji predloženo da počne istraživati praksu određenih kineskih uvoznika kako bi se, ako je to moguće, pokrenuo antidampinški postupak.

Zbog svih ovih razloga, med kupujte od provjerenih pčelara, na njihovom kućnom pragu. Iako se samo detaljnom analizom može ustanoviti pravi sastav meda postoje i neki testovi na osnovu kojih možemo otkriti je li med pravi ili lažan (sadrži šećer ili umjetne zaslađivače).
Jedan od testova je i tekstura meda. Naime, pravi bi se med u vodi trebao zgrudvati i pasti na dnok dok se lažni med u vodi otapa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI