Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLjekovita biljka RUTVICA: Recepti i uptreba

Ljekovita biljka RUTVICA: Recepti i uptreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rutvica je nekad igrala veliku ulogu kod starih Egipćana. Grci i Rimljani su je cijenili kao svetu biljku i kao začin. Kao ljekovita biljka u upotrebi je neprekidno već od antičkih vremena. O toj ljekovitoj biljci piše grčki ljekar Dioskorides, koji je niz godina služio kao vojni ljekar bliskoistočnih rimskih legija. U Bibliji čitamo da su u Hristovo vrijeme rutvicu uzgajali i njegovali u vrtovima Jerusalima.

Ljekovita svojstva

Koristi se kao začin, ali u veoma malim količinama, što zbog intenzivnog mirisa i ukusa, što zbog činjenice da veće količine loše utiču na crijeva, a može doći i do oticanja jezika! U narodnoj medicini ima vrlo široku primjenu i to za pospješenje probave, kao diuretik za pospješivanje izlučivanja znoja i mokraće, kod lupanja srca, kod reume i gihta, za regulaciju menstrualnog ciklusa i kod bolesti materice. Uspješno odstranjuje nametnike i parazite u crijevima, pomaže uklanjanju nesvjestice, uklanja zastoj u venskom sistemu.

U zapadnoj medicini se koristi i za regulaciju krvnog pritiska, zubobolje itd., a u homeopatiji za liječenje ukočenosti mišića i tetiva, te povreda i trauma, išijasa, bolova u krstima, artritičnih bolova i dr. Muhe, stjenice, buve i zmije bježe iz vrta u kojem raste rutvica, a samo nekoliko njenih listova u ormaru uspješno djeluje protiv moljaca.

Morate biti oprezni s rutvicom, jer ona kod nekih ljudi izaziva jaku alergiju – svrab i oticanje u licu i oko očiju. Osjetljive i alergične osobe treba da je beru u rukavicama. Trudnice nikako ne smiju upotrebljavati tu biljku, jer izaziva pobačaj!

Recepti

Čaj – Osušene listiće preliti vrelom vodom u razmjeri kašičicu listića rutvice preliti šoljicom vode. Povremeno promiješati i procijediti. Piti tri puta dnevno po šoljicu čaja. Služi kao sredstvo za smirenje. Oprezniji će listiće rutvice pomiješati s lišćem matičnjaka, gloga ili još bolje valerijane. Učinak će biti bolji i smirujući.

Sok – Iz svježe ubranog, uglavnom mladog lišća rutvice iscijediti sok mehaničkim načinom. To je sirovina za jačanje žila i smanjivanje krvnog pritiska u arterijama. Na početku terapije preporučljivo je upotrijebiti razrijeđeni sok. Obloge i ostala doziranja neka odredi ljekar, jer primjena na svoju ruku može biti rizična. Naime, rutvica je ljekovita, ali i opasna tj. otrovna biljka. Sok iscijeđen iz svježe biljke maže se po bradavicama i one iščezavaju.

Ulje – Dvije kašike rutvice i dvije kašike crvenog luka kuvate 10 do 15 minuta u četvrtini litra hladno prešanog maslinovog ulja. Dobijenim uljem liječe se upaljeni i otekli ušni kanali. Nekoliko dana nakapavate u uvo po nekoliko kapi dva do tri puta dnevno.

Maslo – Pregršt suve rutvice lagano kuvate 30 minuta u 250 gr svježeg maslaca. Procijedite ga i imate izvanredan lijek protiv šumova u ušima. Po nekoliko puta dnevno stavljajte u uvo nekoliko kapi ovog otopljenog masla i za tri dana će nestati i najjači šumovi.

Para – četiri kašike svježe ili suve rutvice kuvate u 1/4 litra jabučnog sirćeta i preko lijevka puštate toplu paru da ulazi u uvo. Ovu kuru provodite dva do tri puta dnevno, od pet do sedam dana, kao izvanredan lijek ako neko slabo čuje.

Čajna mješavina – Po 20 gr rutvice, metvice i odoljena, po 30 gr cvijeta crvenog gloga i imele i 10 gr kima. Malu kašiku ove mješavine prelijete šoljicom hladne vode i nakon 12 sati podgrijete. Taj čaj pijte topao, dvije do tri šoljice dnevno, u laganim gutljajima.

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI