Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKUVANO VINO kao lijek protiv prehlade

KUVANO VINO kao lijek protiv prehlade

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Opšte je poznato da kuvano vino pozitivno utiče na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans, pa štiti srce i krvne sudove. Uz to sprječava upalne procese u tijelu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak.

LJEKOVITOST I DOBROBITI PO ZDRAVLJE

Kuvano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprječava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Olakšava rad želuca i pomaže u varenju mesa, zbog veoma kisele pH vrijedosti vina koja iznosi vrijednost 3. Pepsin u našem želucu vari bjelančevine pri kiseloj vrijedosti pH2,5-pH3. Dok tanini iz njega intenziviraju rad glatkih mišića želuca i tako ubrzavaju varenje.

Topli napici imaju pozitivan efekat na razne oblike respiratornih infekcija. Pa tako je i kuvano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet i karanfilić imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa dezinfikuju grlo i ždrelo. Na taj način kuvano vino za kašalj pruža pomoć, kao i za upalne procese.

Recept za pravljenje kuvanog vina

  • Uzmite flašu crnog vina kakvo inače volite piti. Na slabijoj vatri, polako uz miješanje prokuvati. Potrebno je dodati 130 g šećera, 1.25 dl vode, zatim tri štapića cimeta, 6 cvijetova karanfilića i 5 cijelih zrna bibera. Kada dostigne temperaturu ključanja dodaju se na kolutove isječeni limun, dvije narandže i na kockice isjeckana jabuka. To se zajedno kuva 10-ak minuta dok se ukusi sjedine.

Recept sa biberom i začinima

Recept za kuvano vino može biti i sa još nekim začinima. Donosimo Vam jedan sa biberom. Za dvije šolje napitka bićće vam potrebno:

  • 4 dl crnog vina,
  • 1 dl vode,
  • komadić cimeta,
  • 5-6 zrna crnog bibera,
  • 15-ak cijelih karanfilčića,
  • jedna kafena kašičica šećera,
  • pola kafene kašičice muskatnog oraščića (mljevenog).

Priprema kuvanog vina:

Sve sastojke pomiješajte i stavute u šerpu nek prokuvaju. Kad provri trebate smanjiti temperaturu i pustiti 5-6minuta neka ključa. Prije konzumiranja je potrebno još samo procijediti.

Izvor: dijetamesecevemene.com

PROČITAJTE:

Kako da izbistrite vino?

Kako da napravite domaće kupinovo vino /RECEPT/

VINO OD BOSILJKA – PRIPREMA I LJEKOVITOST

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI