Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKupus u buretu prekrijte kesom punom vode: Najbolji trikovi za kiseljenje koje...

Kupus u buretu prekrijte kesom punom vode: Najbolji trikovi za kiseljenje koje niste znali!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme spremanja zimnice uveliko je počelo, a nakon ajvara domaćice se bacaju na kiseljenje kupusa.

Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne.

Zato vam donosimo nekoliko trikova koji će to sigurno spriječiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najljepša turšija uspjeti i početnicima!

Najprostiji recept

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korijenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lijepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

Bez pretakanja rasola

Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sljedeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

Temperatura je važna

Dok se ne ukiseli (oko mjesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne smije da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premjestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža…)

Kontrolišite količinu vode

Tokom mjesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne smije da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

Izvor: Still

PROČITAJTE:

Naučite koliko soli ide kada se kiseli kupus

Kiseli kupus – Priprema i pravilan način spremanja!

Kad god možete jedite kiseli kupus! Pročitajte zašto..

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI