Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaKuckate li i vi lubenicu - Otkrivamo kako odabrati najslađu

Kuckate li i vi lubenicu – Otkrivamo kako odabrati najslađu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uveliko je počela sezona prodaje bostana, a mnogi godinama dinje i lubenice kupuju iz kamiona i traktorskih prikolica na brojnim lokacijama.

Kako prepoznati slatku lubenicu, gdje se one uzgajaju i kakva je ovogodišnja cijena?Poljoprivrednik Žarko Kovačević iz Pavlovaca na svoja tri hektara zemlje, zajedno sa svojim članovima porodice tradicionalno se bavi uzgajanjem lubenica i dinja. Uzgajanje bostana je unosan, ali rizičan posao i sve zavisi od vremenskih prilika. Kako kaže Žarko, prilikom prodaje kupce najviše interesuje cijena i slad lubenice.

Ali kako mi možemo prepoznati slatku lubenicu?

„Ko je u tom poslu taj može tu lubenicu poznati lako, jer godinama radi to i upućen je u sve. Najlakše se recimo prepozna, šarena lubenica po boji kore, po lopatici ili po brku, zavisi kako je ko naziva. Većina naše mlađe populacije ne zna da postoji muška i ženska lubenica. Žensku lubenice od muške razlikujemo nazad po krudu jer ženska ima veći krug od muške“, rekao je Žarko Kovačević.

Sadnja lubenice počinje u martu i potrebno je izdvojiti mnogo vremena kako bi se dobio kvalitetan rod. Domaće lubenice naširoko su poznate po svom kvalitetu, a nedavne suše i obilni pljuskovi praćeni gradom u pojedinim mjestima, smanjili su njen rod za 30 odsto, ali to nije uticalo na njen kvalitet.

Pročitajte: Iskusni poljoprivrednik otkrio kako odabrati najslađu i najukusniju lubenicu

„Godina baš nije naklonjena najbolje, imali smo jedan hladan period što lubenica ne voli, onda su poslije toga nastupili problemi sa biljnim vašima, tu smo se izborili nekako i onda treća faza naše borbe bila je sa visokom temperaturom. Tako da su lubenice dosta odolijevale vlazi, ali na kraju kad imamo sistem za navodnjavanje može da bude dobro“, dodao je Kovačević.

Prema riječima stručnjaka, uvoz lubenica ostao je isti kao i ranijih godina, što nikako ne pogoduje domaćim proizvođačima. Na prodajnim mjestima pored domaćih lubenica, najčešće se mogu naći lubenice iz Albanije i Grčke, prenosi RTV.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI