Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKoke nosilje pod rizikom zbog zagađene vode, kako prepoznati tempiranu bombu na...

Koke nosilje pod rizikom zbog zagađene vode, kako prepoznati tempiranu bombu na farmi!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Držati koke nosilje nije jednostavna stvar, jer bez obzira da li vam se koke nosilje slobodno šetaju ili se drže u kavezima, imaju velike potrebe za vodom ali ne bilo kakvom već traže jednako hemijski i bakteriološki ispravnu, isto kao i čovek. Zbog toga se nameće pitanje, kako obezbijediti dovoljne količine kvalitetne vode za piće, posebno ukoliko ne postoji razvijena gradska mreža.

Zato je prvu uslov kada krećete u organizaciju ovakve proizvodnje da obezbijedite siguran i pouzdan izvor vode za piće.

Prva stvar koja nam se nameće je po principu: „ Pa u redu, koristiću vodu iz vodovoda!“

Kvalitet vode iz sistema za piće je često smanjen ili u nekim slučajevima postaje potpuno loš do trenutka kada stigne na farmu.

Zbog toga je redovan nadzor kvaliteta vode vrlo važan.

Farme pilića imaju povjerenje u kvalitet vode za piće, posebno ukoliko voda potiče od lokalnog vodovoda. Ovaj pouzdani izvor vode ulazi na farmu i trebalo bi da bude dobar za životinje. Loša voda za piće posledično izaziva mnogo problema.

U cjevovodima mnogih farmi pilića se dešava sledeće: umjesto cjevovoda punog čiste vode, cjevovodi vrve od raznih organizama. Ova pojava je nevidljiva golom oku, jer se dešava unutar samih cijevi. Unutar cjevovoda se formira sluzav sloj. Baza se često sastoji od naslaga gvožđa ili čestica mangana. Bakterije, kvasci i plijesni prianjaju za ove čestice i zatim formiraju biofilm koji predstavlja pretnju po zdravlje pilića.

Životinje mogu progutati značajne količine bakterija putem vode za piće. Ono što je zanimljivo jeste da se putem vode za piće često daju vakcine i drugi lijekovi, koji ukoliko prolaze kroz takve cjevovode, koji sadrži tzv biofilm, može umanjiti efikasnost vakcina, što dovodi do toga da vakcine nisu produktivne.

Pročitajte: Razlozi zbog kojih koke ne nose jaja

Ključni faktor su visoke temperature. Za piliće, temperature su visoke ako idu preko 30 ° C. Kao posljedica toga, voda koja teče kroz cjevovod zagrijeva se u farmi. Ovo dovodi do nastanka okruženja koje je idealno za razvoj mikroorganizama.

Konstrukcija vodovodnih instalacija je takođe čest uzrok nastanka poteškoća. Kada se za instalaciju koriste PVC cijevi niske gustine, postoji velika vjerovatnoća da će doći do razvoja biofilma. Upotreba drugih tipova cijevi je takođe nedovoljno dobra. Pored navedenog, na mnogim farmama često viđamo preduge cjevovode sa nepotrebnim krivinama, slijepim završecima i zatvorenim cijevima. Svaka krivina i svaka zatvorena cijev predstavljaju rizik od stajaće vode koja dovodi do stvaranja naslaga materijala, čime počinje formiranje biofilma.

Važno je da se često uzimaju uzorci vode za piće i odnose na analizu. Bakteriološka analiza mora da uključuje analizu kvasaca i plijesni. Pored toga, uzorak za hemijsku analizu se mora uzimati svake godine u objektu za tov pilića.” Služba za zdravlje životinja (GD) u Holandiji preporučuje da se ovo proširi na četiri puta godišnje, kako bi se problemi identifikovali u ranoj fazi. Uzorci se moraju uzimati dok je jato prisutno.

Tempirana bomba

Postoje uzgajivači pilića čiji ozbiljno zagađeni cjevovodi predstavljaju tempiranu bombu na farmi. Oni bi mogli iznenada da se suoče sa lošim učinkom rasta, neefikasnim vakcinacijama ili formiranjem rezidua. Zbog toga je savet da se na ulaznim i izlaznim tačkama instalacije, uzme malo vode i sipa u staklenu teglu. Radi poređenja, sipajte nešto vode u teglu i u kuhinji. Protresite tegle i ostavite ih da stoje 30 minuta. Nakon toga, pažljivo provjerite vodu u dobro osvjetljenom okruženju naspram bijele pozadine. Obratite pažnju na miris, boju, bistrinu i talog. Voda ne smije emitovati nikakve mirise i ne smije sadržati nikakve zagađivače.” Istraživanja koja je sprovela Služba za zdravlje životinja pokazuju da, ukoliko uzorak ne emituje nikakav miris i ukoliko je proziran, može se pretpostaviti da je voda adekvatna. Ukoliko niste sigurni u kvalitet vode, pozovite Službu za zdravlje životinja da izvrši analizu. Dobro vrijeme za analizu je deseti dan u svakom ciklusu tova brojlera. U tom trenutku, postoji period visokih temperatura i mali protok u cijevima.

Evo i nekih preventivnih preporuka

  • Čistite i dezinfikujte vodu za piće kad god je prostor prazan;
  • Provjeravajte kvalitet vode desetog dana svakog ciklusa tova brojlera;
  • U slučaju sumnje, neka Služba za zdravlje životinja analizira uzorke;
  • U slučaju zagađenja, temeljno očistite cijevi;
  • Koristite dozvoljeno sredstvo za dezinfekciju vode za piće da biste spriječili probleme;
  • Ne kombinujte različita sredstva za dezinfekciju.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI