Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKoje životinje najbolje podnose vrućinu, a koje najslabije?

Koje životinje najbolje podnose vrućinu, a koje najslabije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koje životinje najbolje podnose vrućinu, a koje najslabije – Visoke temperature, u većoj ili manjoj mjeri, smetaju svim životinjama i mogu da izazovu pad proizvodnje i do 50 odsto.

Obaveza svakog lica je da brine o životinjama čiji opstanak zavisi neposredno od njega. Držalac životinja je dužan da obezbijedi uslove za držanje i njegu životinja koje odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti.

Takođe i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima, kao i osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinja.

Vlasnik je odgovoran za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preuzima sve neophodne mjere kako bi obezbijedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda.

Jedan od najznačajnijih činilaca komfora i dobrobiti životinja jeste ambijentalna temperatura.

Obezbjeđenje optimalnih temperatura je važno i zbog dobrobiti i blagostanja, a ne samo iz ekonomskih razloga. Visoke temperature izazivaju stresno stanje kod životinja, koje se može manifestovati kao toplotni stres.

Različite vrste domaćih životinja različito podnose visoke temperature

Najmanje su osjetljivi konji, jer imaju mogućnost obilnijeg znojenja zbog izuzetne aktivnosti znojnih žlijezda.

Za razliku od konja, goveda teže podnose vrućinu zato što se odavanje viška toplote putem isparavanja i znojenja javlja nedovoljno, s obzirom na to da se znoji samo prednji dio tela.

Živina je vrlo osjetljiva na visoke temperature jer nema znojne žlijezde, a višak toplote može da odaje samo putem disanja i opuštanja krila.

Svinje poseduju znojne žlijezde, ali teško podnose visoke temperature jer se ne znoje dovoljno, a pri tome masno tkivo spriječava odavanje viška toplote.

Koze takođe teško podnose visoke temperature.

Kod svih domaćih životinja visoke temperature mogu da prouzrokuju narušavanje produktivnosti, reprodukcije, loša je konverzija hrane, smanjen prirast, sporiji rast i razvoj, česta je embrionalna smrtnost, pojava bolesti, pa čak i smrtni ishod usled toplotnog udara.

Preporuka je da u ljetnjim mjesecima odgajivači obezbede ispust sa nadstrešnicom koja će životinje štititi od jakog sunčevog zračenja.

Pročitajte: Šta trebate uraditi da sačuvate kokoške od toplotnog udara

Staje treba češće provjetravati i to u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima kada je vazduh svježiji. Treba ih češće čistiti i izđubravati jer nakupljeni stajnjak takođe odaje određenu količinu toplote.

Hlađenje životinja se može obaviti prskanjem raspršenim mlazom vode, ali je takođe bitna i dobra ventilacija u objektu.

Životinje ne treba obilno hraniti preko dana jer je apetit smanjen zbog vrućine, ali se zato u večernjim satima mogu obilnije hraniti. Naravno, treba da uvek ima svježe, čiste vode.

Kako pomoći muznim kravama?

Što se tiče muznih krava, ishrana koja je siromašna vlaknima smanjuje produkciju toplote u organizmu. Ako se poveća učešće koncentrovane hrane, mora se obavezno dodati natrijum-bikarbonat (soda bikarbona) i to 200 grama po grlu. Takođe, dodavanje magnezijuma može biti od izuzetnog značaja zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metabolitičkim procesima.

Da bi se produktivna energija trošila u svrhe reprodukcije i proizvodnje mlijeka, a ne za termoregulaciju, u periodu visokih temperatura potrebno je pomoći kravama na navedene načine i veoma ozbiljno shvatiti ovaj problem.

Tokom ljetnjih mjeseci pod uticajem visokih temperatura proizvodnja može da se smanji i za 50 odsto, piše psss.rs

Autor: Master inž. Verica Lazarević

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI