Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKoje su kulture trenutno najugroženije

Koje su kulture trenutno najugroženije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vremenski uslovi ne pogoduju usjevima, jer su se suočili da dugim periodom suše, sa više od mesec dana jake kiše, visokom vlagom zemljišta, olujnim vetrovima i gradonosnim oblacima. Stručnjaci se slažu da je ipak još rano za procjene koliko bi vremenske neprilike mogle da utiču na prinose.

Ovakve vremenske prilike izazivaju poleganje i uništavanje usjeva. Ima parcela koje su više dana pod vodom, a neke je uništio grad.

– Žetva je u problemu, jer je zbog dugih suša tokom jeseni nicanje bilo nejednako. Kod strnih žita je to najmanje primjetno, a kod uljane repice se ta nejednakost više uočava

– Za sada je rano govoriti o uticaju na prinose. Pred nama je dug period ljeta, za koji ne znamo kakav će biti. Kad uprosečimo situaciju, sušu koju smo imali i ovih kiša sada, možda će doći i do nekog višegodišnjeg prosjeka.

Nije problem u količini padavina, koliko u njihovom neravnomernom rasporedu i načinu padanja, jer se radi o kišama koje izazivaju zasićenje i zadržavanje vode.

Takođe pšenica je u ozbiljnom problemu tamo gdje su bile poplave, ali i u ritskim dijelovima , duž velikih rijeka, gdje su se na pojedinim mjestima oranice pretvorile u prava jezera, i tako stoje danima, a postoji opasnost da usjevi budu oštećeni i da propadnu.

– Relativno toplo vrijeme, sa puno padavina, odgovara kulturama na površinama, koje nemaju problem sa podzemnim vodama.

Padavine u ogromnim količinama u poslednjih mjesec dana zaustavile sve radove u poljoprivredi:

– Trenutno su od ratarskih kultura najugroženije pšenica i ječam, koji su u fazi nalivanja zrna. Obilne padavine mogu da dovedu do poleganja žita.

Napominje da povišena vlaga sa sobom nosi i razne bolesti, a otežan je svaki ulazak u njive kako bi se obavila preventivna zaštita zbog velike vlage u zemlji.

Nisu dobre ni velike amplitude temperatura od 30 i više stepeni, jer će biti isparenja, što može da dovede do crvenog zrenja pšenice. To će se odraziti na kvalitet zrna, a posle tokom prerade na brašno.

– Voćarske kulture su pretrpile određene štete. Najugroženije su jagode gdje je sigurno upropašteno 50% roda.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI